Aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifinin en önemli bileşenlerinden birisi yaşlının toplumsal hayata etkin katılımını sağlamak ve bu yönde farklı mekanizmaların işlerliğini sürekli kılmaktır. Özellikle bakım hizmetleri alanında, yaşlının kendi evinde hayatını idame ettirebilmesini hedefleyen evde bakıma destek ve gündüz hizmetleri ve yine yaşlının bireysel kapasitesine yönelik hayat boyu eğitim olanakları bu amaca yönelik olarak öne çıkarılmaktadır. Bu kapsamda yerinde yaşlanmayı destekleyici etkinliklerden birisi de hayat boyu eğitim başlığı altındaki “Üçüncü Yaş” eğitimleridir. Bunun yanı sıra aktif yaşlanma ve hayat boyu öğrenme çerçevesinde uluslararası alanda “Üçüncü Yaş Üniversitesi” olarak bilinen, yaşlı bireylere yönelik yükseköğretim programları da ülkemizde son yıllarda bazı illerimizde bulunan üniversiteler bünyesinde 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi adı altında uygulanmaya başlanmıştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifiyle hayat boyu öğrenme kapsamında yürüttüğü temel çalışmalardan biri "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi"dir. Bu projeyle 60 yaş ve üzeri bireylerin aktif ve sağlıklı yaşlanması desteklenmesi hedef alınmıştır.
60+ Tazelenme Üniversitesi (3. Yaş Üniversitesi)
60 yaş ve üzeri bireylerin ihtiyaçlarına özgü oluşturulan programlar çerçevesinde düzenlenmiş, üniversiteler tarafından verilen eğitim programıdır. Literatürde "üçüncü yaş üniversitesi" olarak anılan, Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kıbrıs Girne Üniversitesinde ve 2021 yılında protokolleri imzalanmış 5 üniversitede daha faaliyet gösteren eğitim modelidir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifiyle hayat boyu öğrenme kapsamında yürüttüğü temel çalışmalardan biri "60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi"dir. Bu projeyle 60 yaş ve üzeri bireylerin aktif ve sağlıklı yaşlanması desteklenmesi hedef alınmıştır. Tazelenme Üniversitesi gönüllülük esasına dayanan sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılmıştır. Yaşlılarımıza protokol imzalamış olduğumuz üniversitelerimiz tarafından ücretsiz olarak eğitim verilmektedir. Yaş grubu esneklik göstermekle birlikte genel olarak 60 yaşını dolduran her birey 60+ Tazelenme Üniversitesine başvurabilmektedir. Bu kapsamda yaşlılarımızın zihinsel, bedensel ve bilişsel becerilerini ve bilgilerini artırabilecekleri çeşitli eğitimler verilmektedir. Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Kıbrıs Girne Üniversitesinde eğitimler hâlihazırda devam etmektedir. 2021 yılında protokolleri imzalanmış Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Yüksek İhtisas Üniversitesinde ise eğitim hazırlık çalışmaları devam etmektedir.