81 İlde 81 Milyon m2 Millet Bahçesi

Açıklama

100 Günlük İcraat Programı doğrultusunda “Millet Bahçelerinin 81 İl’e Yaygınlaştırılması” hedefi ile 81 İlde 81 Milyon metrekare Millet Bahçesi yer seçimi, projelendirme ve yapım faaliyetlerine hız verilmiştir. Şehirlerimize daha yeşil ve ferah yaşam alanları kazandırmak, yaşam ve çevre kalitesini yükseltmek ve kimlikli şehirler oluşturmak amacıyla başlatılan ‘Yeşil Şehir Vizyonu Projesi’nin bir parçası da olacak şekilde Millet Bahçelerinin ülkemiz genelinde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Millet Bahçeleri projelendirilirken artan fiziksel aktiviteyi teşvik eden ve zihinsel sağlığı iyileştirici ortamlar sağlayarak, toplum sağlığına olumlu yönde katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda Millet bahçelerinde obezite, fazla kiloluluk gibi kronik hastalıklar ile ilgili olarak sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın teşvik edilmesi amaçlamaktadır. Gelinen süreçte; 81 İlde, 70 milyon 879 bin 256 metrekare alanda, 460 adet Millet Bahçesi çalışmaları sürdürülerek, 15 milyon 697 bin 227 metrekare alanda 137 millet bahçesi tamamlanmıştır. 55 milyon 182 bin 28 metrekare alanda 323 millet bahçesinin yapım, ihale, projelendirme ve yer seçim çalışmaları devam etmektedir.

Vizyon

Millet Bahçeleri ile toplum sağlığını teşvik eden ve koruyan bir yapı oluşturmak adına özellikle çocuk oyun alanları, spor alanları ve yürüyüş yolları gibi özellikli alanlarda sigara içilmesini engellemek, sigara içenler için ise bahçe içerisinde kontrollü sigara içme alanları/kabinleri oluşturmak ve kolay erişilebilir nitelikte içme suyunun temini için yeterli çeşmeler ve sebiller tasarlamak hedeflenmektedir. Bahçelerde; her yaş grubu ve yetenekte çocuk için yeteri sayıda ve özellikte çocuk oyun alanı bulunması gerekliliği, bu oyun alanlarının kalitesi ve durumu, sağlık ve güvenlik hedeflerinin karşılanması, fiziksel ve görme engelli çocuklar için oyun fırsatları sağlamak amacıyla ekipmanların ve döşemelerin periyodik olarak yenilenmesi ve bakımı yapılması, ayrıca kullanılacak oyuncakların, çocuğun hareketlerini kısıtlamayan ve hayal gücünü geliştiren eğitici ve öğretici ögeleri içermesi tasarımda dikkat edilen argümanlar arasında yer almaktadır. Diğer yandan, millet bahçelerinde her yaş ve yetenekte bireyler için spor alanları, (futbol, basketbol, voleybol, tenis, binicilik, okçuluk gibi), yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları, her yaş ve yetenekteki çocuklar için oyun alanları, (çocuklara yönelik lego, puzzle, labirent, keşif tasarım/uygulama alanları) fonksiyonlarına yer verilmesi hedeflenmektedir. Böylece çocuk ve gençlerin kaliteli vakit geçirmesi, kötü alışkanlıkların ve internet bağımlılığının önüne geçmek adına fayda sağlayacağı düşünülerek tasarımlarda bu kriterlere önem verilmektedir.

MEDYA

20.05.2020 Referans

Millet Bahçelerine ilişkin bir dil birliğinin oluşturulması amacıyla Millet Bahçeleri rehberi yayımlanmıştır

13.12.2018 Referans

2. 100 Günlük İcraat Programı doğrultusunda “Millet Bahçelerinin 81 İl’e Yaygınlaştırılması” hedefi ile 81 İlde 81 Milyon metrekare Millet Bahçesi yer seçimi, projelendirme ve yapım faaliyetlerine hız verilmiştir.

03.08.2018 Referans

Kamuoyunun bilgisine sunulan 1. 100 Günlük İcraat Programı ile Millet Bahçelerine ilişkin çalışmalara başlanmıştır.