Afrika Ortaklık Politikası

Açıklama

Geçtiğimiz 20 yılda Afrika kıtasında ikili ve çok taraflı ilişkilerimiz bağlamında önemli kazanımlar sağlanmış; Afrika kıtasıyla iş birliğimiz, bir açılım politikası olmanın ötesine geçerek dış politikamızın stratejik bir boyutu haline gelmiştir. 2005 yılının “Afrika Yılı” ilan edilmesiyle “Afrika Açılım” politikamız ivme kazanarak “Türkiye-Afrika Ortaklığı”na evrilmiş ve dış politikamızın olumlu gündemle ilerleyen önemli bir boyutunu oluşturmuştur. Afrika, uluslararası sistem içerisinde daha etkin rol oynayan ve küresel sahnede ağırlığı giderek artan bir aktör haline gelmektedir. Pek çok alanda hızla gelişen Kıta’nın barındırdığı ekonomik ve ticari potansiyel ile jeopolitik ağırlığı, birçok ülkeyi ve yatırımcıyı Afrika’ya çekmektedir. Türkiye kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu olanak ve kaynakları Afrika ülkeleriyle “Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesi çerçevesinde ve karşılıklı yarar temelinde paylaşmaktadır.

Vizyon

Kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve insani yardım örgütlerinin faaliyetlerini kapsayan bütüncül bir anlayışın ürünü olan Afrika Ortaklık Politikamızla Kıta’nın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunulması, ayrıca ikili ilişkilerimizin eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelinde geliştirilmesi hedeflenmektedir. Afrika’ya Açılım Politikamız ve takiben Afrika Ortaklık Politikamız kapsamında Sahraaltı Afrika (SAA) ülkeleriyle başta siyasi ilişkiler olmak üzere ticaret, yatırımlar, kültürel projeler, güvenlik ve askeri işbirliği ve kalkınma projeleri gibi birçok alanda kaydadeğer ilerleme sağlanmıştır. Türkiye Yüzyılı vizyonunu hayata geçirmek amacıyla dış politikamızın etki ve erişim sahasını daha da genişletmek önem taşımaktadır. Afrika Kıtası’yla ilişkilerimizin ve işbirliğimizin geliştirilmesi çok boyutlu dış politikamızın temel ilkelerinden birini oluşturmaktadır.

MEDYA

01.01.2063 Referans

AfB de, "Gündem 2063: İstediğimiz Afrika" içerisinde ülkemizle stratejik ortaklığını kaldıraç kuvvetiyle güçlendirerek, ilişkilerimizi geliştirmeyi hedeflediğini vurgulamaktadır. Bu çerçevede, Türkiye ve AfB, Afrika ülkelerinin kapsayıcı büyümesine ve sürdürülebilir kalkınmasına dayanan ortaklıklarını geliştirmek için rehber çerçeveler niteliğindeki Gündem 2063 ve BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine önem vermektedir.

16.12.2021 Referans

Afrika Birliği ve Afrika Kıtası ülkeleri ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık temelli ilişkilerde yeni bir safhaya geçilmesi hedefiyle III. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde “Birlikte Kalkınma ve Refah için Güçlendirilmiş Ortaklık” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

01.01.2015 Referans

“2015-2019 Ortak Uygulama Planı”yla ülkemizin Afrikalılarla birlikte gerçekleştirdiği çeşitli alanlardaki projelerin beş yıllık çizelgesi oluşturulmuştur. Bu bağlamda ticaret ve yatırım, barış ve güvenlik, eğitim ve kültür, gençlerin güçlendirilmesi ve teknoloji transferi, kırsal ekonomi ve tarım, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda Afrika ülkelerinin öncelikleri çerçevesinde belirlenen projeler hayata geçirilmiştir.

19.11.2014 Referans

Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da düzenlenen İkinci Türkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesi

01.01.2013 Referans

1998 yılında başlayan Afrika Açılımı, 2013 yılı itibarıyla yerini Afrika Ortaklık Politikasına bırakmıştır.

18.08.2008 Referans

AfB tarafından stratejik ortak olarak ilan edildik. İstanbul’da düzenlenen Birinci Türkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesiyle ilişkiler sürdürülebilir bir mekanizmaya kavuşturulmuştur.

01.01.2005 Referans

Afrika Birliğine (AfB) gözlemci üye olduk.

01.01.1970 Referans

Afrika Ortaklık Politikası

Önemli petrol ve doğal gaz rezervlerinin yanı sıra Afrika’nın dünyadaki platin ve kobaltın yüzde 50’den fazlasına, altının yüzde 50’sine, uranyumun yüzde 35’ine ve manganezin yüzde 33’üne, ayrıca zengin elmas ve kömür madenlerine sahip olduğu tahmin edilmektedir. Elektrikli araç ve cep telefonları bataryaları için gerekli bir madde olan koltanın yüzde 75’i Afrika’da bulunmaktadır. Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre Afrika dünyadaki ekilebilir arazilerin %16’sına sahiptir. Tarım sektörü Afrika’da önemli bir yere sahip olup Afrika GSYH’sinin %32’sini ve istihdamının %65’ini oluşturmaktadır. Atıl tarım arazileri, düşük mahsul verimi, yürütülen projeler ve 2007 gıda kriziyle kıtaya yönelik yatırımlara artan ilgi Afrika’ya ilişkin gelişme beklentileri arasında yer almaktadır. Afrika’ya Açılım Politikası ve takiben Afrika Ortaklık Politikası kapsamında Sahraaltı Afrika (SAA) ülkeleriyle başta siyasi ilişkiler olmak üzere ticaret, yatırımlar, kültürel projeler, güvenlik ve askeri iş birliği ve kalkınma projeleri gibi birçok alanda kayda değer ilerleme sağlanmıştır. Bu kapsamda, kıtadaki temsilciliklerimizin sayısı artmış; 2002’de 12 olan Büyükelçilik sayısı 2022 itibarıyla 44’e ulaşmıştır. Diğer yandan Afrika’yla, 2002’de 4,3 milyar Dolar seviyesinde olan dış ticaret hacmi, 2022 yılında yaklaşık 40 milyar Dolar seviyesini aşmış; kıtadaki yatırımlarımızın toplam tutarı 6 Milyar Doların üzerine çıkmıştır.