Birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere, tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül sosyal politikalar üretilmektedir.
Türkiye'nin 2023'e doğru tarihsel yürüyüşünde, mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştiren ve uygulayan bir vizyona sahibiz.
Türkiye Aile Destek Programı (TAD)
Türkiye Aile Destek Programı özelinde belirlenen şartları taşıyan ve hanede kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünün altında olan vatandaşlarımızın 12 aylık periyotla nakdi ve düzenli olarak desteklenmesi sağlanmaktadır. Sosyal yardım programları vasıtasıyla desteklenen dezavantajlı vatandaşlarımızın yanında, sosyal yardım programları özelinde belirlenen şartları taşımadığı için bu yardımlardan faydalanamayan belirli bir gelir seviyesinin altındaki (hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurt dışında çalışan, yurt dışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişiler varsa kapsam dışıdır) vatandaşlarımızın da desteklenmeleri amaçlanmıştır. Diğer bir ifade ile ülkemizde ilk defa ek bir tematik kriter (engellilik, yaşlılık, askerde yakını olma vb.) aranmadan yalnızca gelir dikkate alınarak nakdi ve düzenli destek sağlanması hedeflenmiştir. Türkiye Aile Destek Programı dahilinde, kişi başına düşen gelir aralıklarına göre kademeli olarak destek sunumu gerçekleştirilmektedir. 19.10.2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile yapılan düzenleme kapsamında; Türkiye Aile Destek Programı kapsamında destek tutarı aralığı 850 TL ile 1.250 TL olarak revize edilmiştir ve programa eklenecek olan “Çocuk Destek Bileşeni” kapsamında hanelerde bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 TL ile 650 TL aralığında destek verilecektir. Ayrıca 1-2 kişilik hanelere 75 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (108,41 TL), 3 kişilik hanelere 100 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (144,55 TL), 4 kişilik hanelere 125 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (180,69 TL) ve 5 ve üzeri nüfusa sahip hanelere 150 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (216,82 TL) sağlanması planlanmaktadır. Türkiye Aile Destek Programı başvuruları e-Devlet Kapısı üzerinden veya bizzat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları aracılığıyla yapılabilmektedir. Türkiye Aile Destek Programı kapsamında Bakanlığın sosyal yardım programları vasıtasıyla desteklenen dezavantajlı vatandaşlarımız yanında sosyal yardım programları özelinde belirlenen şartları taşımadığı için bu yardımlardan faydalanamayan belirli bir gelir seviyesinin altındaki (hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurt dışında çalışan, yurt dışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişiler varsa kapsam dışıdır), 18 yaş üstü Türkiye’de ikamet eden vatandaşlarımızın desteklenmeleri sağlanmaktadır. Başvurular SYD Vakıfları Mütevelli Heyetlerince değerlendirilmektedir ve ödemeler 2022 yılı Temmuz ayında başlamış olup PTT aracılığı ile 12 ay süreyle başvurusu kabul olan vatandaşlarımıza her ay nakdi olarak gerçekleştirilecektir. 1 yıl boyunca süreli ve düzenli olarak sağlanacak Türkiye Aile Desteği ile program kapsamındaki ailelerin ekonomik ataklardan olabildiğince korunması hedeflenmektedir.
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitimleri
Eğitimlerin amacı, öncelikle Bakanlık personeli ve 15 yaş üstü kurum bakımında bulunan çocuklar olmak üzere tüm vatandaşlara bağımlılıkla mücadele alanında farkındalık kazandırmaktır. 81 ilde; Bakanlık ve Yeşilay iş birliği ile gerçekleştiren Formatör Eğitimini başarı ile tamamlayan meslek elemanlarınca, belirlenen hedef kitle öncelikli olmak üzere tüm vatandaşlara ulaşmayı hedefleyerek farkındalık düzeylerinin artırılması sağlanmaktadır. Bu eğitimler ile bağımlılıkla mücadele konusunda karşılaştıkları durumlar karşısında daha bilinçli bir tutum ile yaklaşmalarını sağlayarak, ihtiyacı olan bireyleri doğru yönlendirme ve destek olma hususunda farkındalık düzeyinde farklılık oluşacaktır.
Sosyal Hizmet Merkezi (SHM)
Toplum Merkezleri, Aile Danışma Merkezleri, Çocuk Gençlik Merkezleri ve Yaşlı Hizmet Merkezleri tarafından sürdürülen; çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireylere, ailelerine ve topluma yönelik koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ile bu merkezlerdeki insan ve mali kaynakların Sosyal Hizmet Merkezi çatısı altında birleştirilerek, mevzuat ve hizmet birlikteliğinin sağlanması, kaynakların maliyet-etkin kullanılması, verimli bir şekilde izleme ve değerlendirmenin yapılabilmesi amaçlanmıştır. Başvuru ve/veya alan taramasıyla tespit edilen ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın, Sosyal Hizmet Merkezlerinde bulunan meslek elemanlarımız aracılığıyla uygun hizmet modeli ile buluşturulması yoluyla hayata geçirilmektedir. Uzaklık ve nüfus gibi unsurlar dikkate alınarak il merkezleri ile büyükşehir merkez ilçeleri ve çeşitli ilçelerde hizmete açılmaktadır. SHM’ler 2013 yılından itibaren hizmet vermektedir. Tek çatı altında ve ulaşılabilir bir şekilde sosyal hizmet sunulmasıyla toplumsal refahın artırılması amaçlanmaktadır.
Aile Eğitim Programı (Aep)
Eğitimlere katılmak isteyen bireyler AEP websitesinde ya da uygulayıcı kurumlara müracaat ederek açılan eğitimlere katılabilirler. Ayrıca bireyler gerek AEP İnternet sitesinden gerekse uygulayıcı kurumlarından ihtiyaç duydukları eğitimlerin açılması konusunda da talepte bulunabilirler. Ülke genelinde İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığı ile ücretsiz olarak vatandaşlarımıza sunulmaktadır. Yetişkin aile üyeleri ana hatlarıyla belitilen kategorilerden birisi içerisinde yer alarak eğitime katılabilir; yetişkin bekârlar, evlilik hazırlığı yapanlar, evli ve çocuksuz şahıslar, evli ve çocuklu şahıslar, evli ve çocukları artık evden ayrılmış şahıslar ve tek ebeveynli aile bireyleridir. AEP, aile üyesi bireylerin çağın gerektirdiği temel aile yaşam becerilerine yönelik bilgi, beceri ve tutumları kapsamlı olarak edinebilmelerini amaçlamaktadır.
Evlilik Öncesi Eğitim Programı
Bu program ile çiftlerin birbirlerini daha iyi tanımaları, etkili iletişim kurmaları ve evliliğe iyi bir başlangıç yapabilmeleri amaçlanmaktadır. Evlilik hazırlığında olan çiftlere ve bu konuda bilgi edinmek isteyen vatandaşlarımıza “Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri”, “Aile Hukuku”, “Evlilik ve Sağlık” konularında 2013 yılından itibaren İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığı ile ücretsiz eğitimler verilmektedir. Evlilik çağına gelmiş ve aile kurmak amacıyla bir araya gelen çiftlere evlilik hayatına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla evlilik öncesi eğitim verilmektedir. Evlilik Öncesi Eğitim Programından yararlanmak isteyenler istedikleri zaman başvurularını yaparak eğitime katılabilirler. Evlilik Öncesi Eğitim Programı’nın amacı; evlilik öncesi süreçte çiftlerin birbirlerini iyi tanımasını, etkili iletişim kurma yollarını, olası sorunlarla nasıl baş edeceklerini bilmelerini ve evliliğe iyi bir başlangıç yapabilme fırsatını sağlamaktır.