AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi, 81 il kapsamında bütün il, ilçe, köy ve beldelerde yaşayan, iletişim dili olarak Türk İşaret Dili’ni kullanan işitme kayıplı bireylerin kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili iş ve işlemlerinde; sosyal hayata erişimde, günlük hayatında ihtiyaç duyduğu her an ve durumda 7/24 erişim sağlayarak iletişim ihtiyacını çözebildiği bir iletişim merkezidir. Merkezde 8 Türk İşaret Dili (TİD) tercümanı görüntülü olarak çeviri desteği sağlamaktadır.
AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi Projesi ile Türk İşaret Dili kullanan bireylerin günlük yaşamlarını sürdürürken, aile ve yakın çevrelerinden bağımsız bir tercümanlık hizmeti almalarının sağlanması yolu ile üretilen bilgi, hizmet ve sosyal hayata toplumun her bireyi ile eşit, bağımsız ve üretken biçimde katılmalarının sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca bu proje ile Türk İşaret Dili kullanan bireylere yönelik toplumsal duyarlılığın ve farkındalığın da artacağı düşünülmektedir.
AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi
İşitme engelli bireyler, kaybın derecesi ve türüne bağlı olarak dudak okuma, işitme cihazları ve koklear implant kullanımı ve beraberinde işitsel rehabilitasyon ile sesleri tanıyarak konuşma eğilimi gösterme, yazarak anlaşma gibi yöntemleri kullanarak ya da tercüman aracılığı ile iletişim kurmaktadırlar. Tercüman aracılığıyla iletişim kuran işitme engelli (sağır) bireyler, iletişim sağlamada diğer işitme engellilere göre daha büyük sorunlar yaşamaktadır. Sözel dili kullanamayan ve iletişim dili olarak işaret dilini tercih eden işitme engelli (sağır) bireyler; eğitim, sosyal hayata katılım, çalışma hayatı, çevre ile etkileşim, yasal hakları öğrenme ve bunları kullanma, kamu hizmetlerinden yararlanma vb. süreçlerde iletişime, hizmete ve bilgiye erişim sorunu ile karşılaşmaktadırlar. İnsan haklarının önemli bir unsuru olan bilgiye erişim, engelliler açısından değerlendirildiğinde bağımsız ve kaliteli bir yaşamı sağlayan önemli bir hak alanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu durum işitme engelli bireylerin yaşadığı toplumdan soyutlanarak sadece bu dili bilen sağır toplumu ile iletişime geçme yönünde eğilim göstermesine sebep olmaktadır. Bu bağlamda bireyler, içinde yaşadığı topluma tam, eşit ve bağımsız katılımda sorunlar yaşamaktadır. Eğitim, sağlık, adalet, ulaşım vb. hizmetleri kullanmada bir aile üyesine sıklıkla ihtiyaç duymakta ve ihtiyaçlarını giderme noktasında işaret dilini bilen bir başka işitebilen ve konuşabilen yetişkine bağımlı bir yaşam sürmektedir. Bu durum işitme engelli bireylerin öz güvenlerini etkilerken kişiler en temel insan haklarından yoksun kalmakta diğer yandan destek veren aile üyeleri için iş gücü ve zaman kaybı ile birlikte bağımlı bir hayata neden olabilmektedir. AİLEM Engelsiz İletişi Merkezi’nden destek almak isteyen bireyler hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sayfası üzerine yerleştirilmiş olan Ailem logosunu kullanarak (https://ailemtid.aile.gov.tr ) hem de akıllı telefonlarına indirecekleri mobil uygulama üzerinden yurt içi ve yurt dışından hizmet alabilmektedirler. Tüm sağır ve/veya işitme engelli vatandaşlarımız kamu kurum ve kuruluşları yanında gerçek kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri kapsamında gelişebilecek iletişim durumlarında ve ihtiyaçlarında; günlük hayatında ihtiyaç duyduğu iş ve işlemlerde erişim sağlayarak TİD tercümanlığı hizmeti alabilecektir. Ayrıca herhangi bir işitme kayıplı bireyler ile iletişime geçmek isteyen işiten vatandaşlar da söz konusu iletişim merkezinden destek alabilmektedir.