Akıllı Şehirler

Açıklama

2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı eylemlerini yerine getirmek için Akıllı Şehir Proje Yönetimi Projesi gerçekleştirilmektedir. Proje sürecinde; Akıllı Şehir Proje seçim süreçleri, proje hazırlama, proje fizibilite hazırlama, portföy yönetim ve proje yönetimi kılavuzları hazırlanmıştır. Yine kurumlarımızda akıllı şehir özelinde çalışan personelin yetkinliklerinin değerlendirilebilmesi için Akıllı Şehir Yetkinlik Değerlendirme Modeli oluşturulmuştur.

Vizyon

Paydaşlar arası iş birliği ile hayata geçirilen, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanan, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gerekçelendirilen ve gelecekteki problem ve ihtiyaçları öngörerek hayata değer katan çözümler üreten daha yaşanabilir ve sürdürülebilir akıllı şehirler kurulacaktır.

MEDYA

01.01.2020 Referans

Akıllı Şehirler

Ülkeler Akıllı Şehir kavramını anlama, değişen koşullara hazırlıklı olma, bu dinamik sürece uyum sağlama ve yön verebilmeye yönelik özel çaba ortaya koymaktadır. Ülkemizde de benzer bir motivasyonla, Akıllı Şehir politikalarına ulusal katmanda bütüncül bir bakış açısı getirilerek birlikte çalışabilme yetisi kazanmak ve belirlenen politikalarla uyumlu yatırımlar önceliklendirilerek yetkin ve üreten Akıllı Şehir Ekosistemi tarafından yatırımların doğru proje ve faaliyetlerle uygulandığını güvence altına almak amacıyla 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Strateji ve Eylem Planı hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Strateji ile; ortak bir vizyon ve yol haritası hazırlamak, sistematik ve açık yönetişim ile izlemek ve değerlendirmek, değişen koşullara uyumu sağlamak ve şehirlerde ortak bir anlayış ile Akıllı Şehir olgunluğunu geliştirmek hedeflenmiştir. Strateji kapsamında 16 akıllı şehir bileşeni tanımlanmıştır. Akıllı Şehirler Kapasite Geliştirme ve Rehberlik çalışmaları ile merkezi kurum ve kuruluşlar ile yerel yönetimlere yönelik “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Rehberliği” çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 150’ye yakın uzman ve akademisyen ile birlikte hayata geçirilen rehberlik çalışmaları kapsamında 13 rehberlik etkinliği düzenlenmiştir. Benzer şekilde “Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası Rehberliği” ile yerel yönetimlere yerel akıllı şehir stratejilerini hazırlamaları yolunda rehberlik çalışmaları yapılmıştır. Yerelde akıllı şehir uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla “Akıllı Şehir Eğitim Dokümanları” tüm belediyelerin kullanımına sunulmuştur. Akıllı Şehirlerle ilgili Türkçe ve İngilizce olmak üzere 29 ayrı alanda rehberlik dokümanları, eğitim kitapları, videolar ve sunumlar hazırlanmıştır. Yine benzer şekilde 17 başlık altında akıllı şehir uygulama rehberlikleri, 8 başlıkta teknoloji inceleme raporları ve 7 başlıkta taslak teknik şartnameler hazırlanarak kullanıma açılmıştır. Akıllı şehir yaklaşımı ile yenilikçi finans yöntemleri ve iş modelleri geliştirilmesi ve gelir artırıcı veya maliyet azaltıcı inisiyatiflerin tanımlanması, gelir paylaşımına yönelik anlaşmaların oluşturulması, kamu özel ortaklıklarına aracılık yapılması, kaynaklarla ürün ve hizmetlerin trampasının sağlanması, çoklu şehir inisiyatiflerinin kolaylaştırılması amacı ile “Akıllı Şehir Finansman Raporu” hazırlanmıştır. Akıllı şehirlere yönelik rehberliği, eğitimi ve ülkemizin akıllı şehir standartlarını içerisinde barındıran 105 kitap ve 11000 sayfanın üzerinde içeriği ihtiva eden Akıllı Şehir Külliyatı, küresel ölçekteki en büyük bütüncül akıllı şehir setidir. Tüm külliyata www.akillisehirler.gov.tr adresinde yayınlanan Akıllı Şehir Bilgi Paylaşım Platformundan erişilebilmektedir.