ASELSAN tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki F-16 savaş uçaklarının yeni nesil radar ihtiyacının karşılanması amacıyla, 2018 yılında F-16 Aktif Faz Dizili Anten (AESA) Burun Radarı Geliştirilme Projesi başlatıldı. ASELSAN öz kaynaklarıyla geliştirilen AESA Burun Radarı, F-16 uçakları için kritik olan uzun menzilde hedef arama, çoklu ve hassas hedef takip, hedef tanıma, SAR-ISAR gibi hava-hava ve hava-yer işlevlerini aynı anda icra edebilecek. MMU içinde AESA Radar çalışmaları da başlamış olup MMU BÜFRİS (Bütünleşik Radyo Frekans Sistemi) olarak isimlendirilmektedir.
AESA Tabanlı Çok Maksatlı Burun Radarının öncelikle AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracında, ardından F-16 jetleri ve Milli Muharip Uçak (MMU) projelerinde kullanılması hedeflenmektedir.
Aktif Dizin Taramalı Radar (AESA)
Klasik radar sistemleri genellikle kısa bir sinyal, sinyali göndermek için anteni güçlü bir radyo vericisi kullanır. Vericiden sinyaller gönderilir. Daha sonra vericiden bağlantı kesilir ve anten bu sefer hedef nesnelerden gelen yansımaları görmek için bu yansımaları (eko) yükselten hassas bir alıcıya bağlanır. Radar alıcısı sinyalin hedeften geri dönme zamanını ölçerek nesneye olan mesafeyi belirler. Alıcı daha sonra ortaya çıkan çıktıyı bir ekrana gönderir. Verici elemanları, tipik olarak yüksek güç seviyelerinde dar bir frekans aralığını yükseltmek veya oluşturmak için uygun olan klystron tüpleri veya mıknatıslardır. Gökyüzünün bir bölümünü taramak için, radar anteninin farklı yönlere işaret etmek için fiziksel olarak hareket ettirilmesi gerekir. Elektronik Taramalı Aktif Dizili radarlar antenleri fiziksel olarak hareket ettirmeden farklı yönlere yönlendirilebilecek bir radyo dalgası ışını oluşturan bir dizi diziden oluşan aşamalı bir dizi sistemi olarak kabul edilir. AESA teknolojisinin birincil kullanımı radar sistemlerindedir. AESA sistemleri şu anda üstün durumsal farkındalık sağlamak için gelişmiş askeri uçaklar başta olmak üzere birçok askeri platformda kullanılmaktadır.