Alo 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma

Açıklama

ALO191, kişilerin müracaat edecekleri birimlere yönlendirilmelerini sağlamakta olup böylece uyuşturucu ile mücadelenin tüm aşamalarında vatandaşla kamu kurumları arasında köprü olabilecek bir çözüm merkezi olarak 7 gün 24 saat görev yapmaktadır. Kısa vadede hayata geçirilen faaliyetler değerlendirilerek yeni ihtiyaç haritası belirlenmesi sonrasında yapılan çalışmalar; önleme, erken tanı, tedavi ve sosyal uyum süreçleri kapsamında tüm vatandaşlarımıza yönelik planlanacak ve uygulanmasına devam edilecektir. Hâlihazırda hizmet veren birimlerin ihtiyaçlar doğrultusunda hizmet kalitesini arttırma çalışmaları yapılacaktır. Risk altında olduğunu düşünüp kendileri ve yakınları için tedbir almak isteyenlerin, uyuşturucu kullanıcılarının ya da bağımlılarının (yoksunluk yaşayan, bırakmak isteyen vs.), bağımlı yakınlarının müracaat edecekleri birimleri oluşturarak algoritmaları belirlenecektir.

Vizyon

Uyuşturucu ile mücadelenin tüm aşamalarında vatandaşla kamu kurumları arasında köprü görevini yürüten ALO191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattının uzun vadede görüntülü ve canlı mesajlaşma yolu ile hizmet vermesini sağlamak, tedavi sonrası ve taburculuk dönemlerinde kişilerin sosyal uyum programlarına katılmasını sağlamak ve takip etmek, ALO191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı hizmetlerinin yıllık değerlendirmesinin yapılması sonrasında geliştirilmesi gereken hizmelere yönelik çalışan personelin hizmetiçi eğitimlerini yürütmek ve danışma hattının çözüm ve koordinasyon rolünün güçlendirmesi hedeflenmiştir.

08.07.2015 Referans

Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma

Danışma hattı önleme, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyerek güçlendirecek şekilde organize edilmiş olmakla birlikte; danışma hattının birincil hedefi, hem henüz maddeyle tanışmamış kitlelerin (özellikle gençler), hem de madde kullanımı olan ancak bağımlı hale gelmemiş bireylerin korunmasıdır. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı 8 Temmuz 2015 tarihinde hizmete açılmış olup 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunmaktadır. Uyuşturucu kullandığını beyan eden kişinin talep etmesi halinde, kendisi için en uygun tedavi merkezinden randevusu da alınmaktadır. Danışma Hattı, kendisi ya da yakını için arayan kişilerin isim, T.C. kimlik numarası gibi hiçbir kimlik bilgisini almadan hizmet sunmaktadır. Ancak hastane randevusu alınacak kişiler için kabul etmesi halinde bu bilgilerin alınması gerekmektedir. Arayan kişinin Danışma Hattı ile paylaştığı bilgiler güvence altındadır, üçüncü kişi ya da kurumlarla kesinlikle paylaşılmaz. Bağımlılık tedavi süreci uzun süreli ve sağlık kurumu ile irtibatın kesilmeden sürdürülmesini gerektiren bir süreçtir. Tedavi merkezine yönlendirilen bireylerin tedavi süreci, yapılan geri dönüş aramaları ile yakından izlenmektedir. Danışma hattı tarafından, arayan kişinin kabul etmesi halinde 1 hafta, 15 gün, 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 1 yılın sonunda olmak üzere yılda en az 6 defa geri dönüş araması yapılmaktadır. Geri dönüş aramalarında tedavi sürecinin sürdürülmesi için destek sağlanmakta, zorlanılan hususlara ilişkin çözüm önerileri sunulmakta, ihtiyaç duyulması halinde paydaş kurumlarla görüşmeler yapılarak sorunların aşılması sağlanmaktadır.