ANKA İnsansız Hava Aracı

Açıklama

24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında imzalanmış olan sözleşmeyle yürürlüğe giren Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Programı ile söz konusu araç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik olarak geliştirildi. 16 Temmuz 2010 tarihinde hangardan çıkan ANKA İnsansız Hava Aracı, 30 Aralık 2010 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Vizyon

Silahlı kuvvetler ve emniyet güçleri başta olmak üzere keşif, gözetleme ve istihbarat amaçları ile kullanılacak orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi geliştirmek amaçlanmıştır. Bugüne kadar 35’i aşkın S/İHA çeşitli kuvvetlere teslim edilmiş olup yeni faydalı yüklerin entegre çalışmalarının yanı sıra geliştirme çalışmaları da devam etmektedir.

MEDYA

01.11.2021 Referans

ANKA-S Kazakistan’a ihracat sözleşmesi.

01.11.2021 Referans

ANKA-S Tunus’a ilk ihracat yapıldı.

01.01.2021 Referans

ANKA İnsansız Hava Aracı

Ekim 2013 tarihinde ANKA-S için sözleşme imzalanarak, Kasım 2013’te Türkiye’nin ilk Silahlı İHA atış testi gerçekleştirildi. Platformun sahip oldugu entegre baz istasyonu ile telsiz iletişimini kesintisiz devam ettirebilen telsiz rölesi, mayın tespiti de yapabilen SAR radarı, SATCOM uydusu gibi faydalı yükleri sayesinde önemli keşif, gözetleme ve tespit görevlerini sürdürüyor. ANKA’ya entegre edilen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii üretimi ŞİMŞEK entegrasyonun da tamamlanması ile hem hedef uçak sistemi olarak kullanılabiliyor hem de üzerine entegre edilen mühimmat yükü ile kamikaze drone olarak görev yapabiliyor. Toplamda 150.000 uçuş saatine sahip ANKA İnsansız Hava Aracı, çeşitli kuvvetlerin envanterlerinde 35 adetten fazla yer alıyor. Geçtiğimiz yıl TUNUS ile başlayan ihracat anlaşmalarını Kazakistan ile sürdüren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Malezya başta olmak üzere bir çok ülke ile ihracat anlaşması imzalamak adına çalışmalarına devam ediyor. Orta İrtifa Yüksek Havada Kalış (MALE) sınıfında bulunan ANKA SİHA, 30.000 feet irtifada görev yapabiliyor ve 30 saat havada kalış rekoru bulunduruyor. Silahlı kuvvetler ve emniyet güçleri başta olmak üzere keşif, gözetleme ve istihbarat amaçları ile kullanılacak orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi geliştirmek amaçlanmıştır. Bugüne kadar 35’i aşkın S/İHA çeşitli kuvvetlere teslim edilmiş olup yeni faydalı yüklerin entegre çalışmalarının yanı sıra geliştirme çalışmaları da devam etmektedir.

01.12.2020 Referans

ANKA-S Tunus’a ilk ihracat sözleşmesi.

01.02.2018 Referans

Uydu Kontrollü ANKA-S’in İlk Teslimi Gerçekleştirildi.

25.10.2013 Referans

ANKA-S sözleşmesi imzalandı.

22.01.2013 Referans

ANKA Kabul Testlerini Tamamladı.

30.12.2010 Referans

Türk insansız hava aracı ANKA için hangardan çıkış töreni düzenlendi.

24.12.2004 Referans

Türk İHA geliştirme sözleşmesi imzalandı.