Hasat edildikten itibaren 24 saat içerisinde işlenmesi gereken ürün olan yaş çayın, aynı süratle yarı mamul ürüne dönüştürülerek bölge ve ülke ekonomisine kazandırılmasının en önemli şartı ve gerekli üretim proseslerinin ayağı; yaş çay işleme kapasitesinin artırılmasıdır. Bu şartın gerçekleşmesi de ancak yeni fabrikaların yapılmasıyla mümkün olmaktadır.
Yapılan yeni fabrikalar neticesinde kısa sürede kaliteli kuru çay üretimi ve bölgede üretilen yaş çayın maksimum düzeyde işlenmesi anlamına gelmektedir. Özel firmalar tarafından da makro üretim planlamalarının yapıldığı çay sektörü içerisinde, regülasyon görevi üstlenen teşekkülümüzün bu alanda yaptığı projeler, çayın geleceğinde yapılan en önemli yatırımlar olarak değerlendirilmektedir.
Çamlıhemşin Çay Fabrikası
Fındıklı Sümer Çay Fabrikası
Pazar Taşlıdere Çay Fabrikası
Hemşin Organik Çay Fabrikası
Çay Fabrikası Yapımı
Üreticilerden satın alınan yaş çayın, işlenerek kuru çaya dönüştürüldüğü kompleks (soldurma, kıvırma, fermantasyon, fırın ve tasnif) yapılardan müteşekkil işletmelerdir. Muratlı, Hemşin Organik, Pazar Taşlıdere, Fındıklı Sümer, Çamlıhemşin ve İkizdere Yaş Çay Fabrikalarının yatırım bedeli toplamı 711.210.000 TL olup, günlük kapasite toplamı ise 1.215 ton/gündür. Hasat edildikten itibaren 24 saat içerisinde işlenmesi gereken ürün olan yaş çayın, aynı süratle yarı mamul ürüne dönüştürülerek bölge ve ülke ekonomisine kazandırılabilmesinin en önemli şartı ve gerekli üretim proseslerinin en önemli ayağı; yaş çay işleme kapasitesinin artırılmasıdır ki bu da ancak yeni fabrikaların yapılmasıyla mümkün olmaktadır. Hazine kaynaklı yatırım ödenekleri aracılığıyla, kurum öz kaynakları ile yapılmaktadır. İhtiyacın hâsıl olması ön şartıyla çay bölgesi olan başta Rize ve Artvin illerinde yapılmıştır. Fabrikanın bulunduğu hinterlantta çay tarımıyla iştigal eden üreticiler yararlanmaktadır.
Muratlı Çay Fabrikası