Demiryolu Projelerimiz

Açıklama

Cumhuriyetin ilk yılları ile birlikte başlayan demir yolu seferberliğine yıllarca verilen arayı kapatmak ve demir yollarının tekrar hak ettiği yeri alabilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, demir yollarını öncelikli iyileştirilmesi gereken sektör olarak belirlemiştir. Yeni bir demir yolu seferberliğine gidilmiştir. Yapılan yatırımlar ile ülkemiz hızlı trenle tanışmış, 13 Mart 2009 tarihinde Ankara-Eskişehir arasında başlayan hızlı tren taşımacılığı, 23 Ağustos 2011 günü Konya’ya da ulaşmıştır. Ülkemizin baştanbaşa hızlı tren hatlarıyla örmek için ise gerek proje gerekse yapım çalışmaları hızla devam etmektedir. 2023 yılında 10.000 km hızlı tren hattına ulaşmaya yönelik bu hedef doğrultusunda yürütülen faaliyetlerin yanı sıra bakımsızlıktan çürümeye yüz tutan hatlarımızda 6.375 km yol yenilenmesi yapılmıştır.

Vizyon

Planlanan çalışmalar tamamlandıkça Türkiye’nin demir yolu sektöründe uluslararası ve bölgesel çapta önemi büyük oranda artacak ve Avrupa ile Asya arasındaki yaklaşık 75 Milyar Dolarlık taşımacılık hacminden çok daha büyük bir pay alacak olan Türkiye, demir yolu taşımacılığının kalbi durumuna gelecektir.

MEDYA

01.01.2022 Referans

Kaynarca - Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı

Kaynarca-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı halen Kadıköy-Kartal-Kaynarca arasında hizmet vermekte olan mevcut hattı, Tavşantepe İstasyonu’ndan Sabiha Gökçen Havalimanı’nı bağlayacaktır. Sabiha Gökçen Havalimanı yolcu sayısı 2021 yılında 25 milyon olup, 2022 yılı Eylül ayı itibariyle 22,5 milyon kişidir. Artan hava trafiği karşısında, birinci pistten bağımsız olarak hizmet verecek şekilde, ikinci bir pistin inşaatı devam etmektedir. Bu pistin tamamlanması ile kapasitesi 50 milyon yolcu/yıl düzeyine yükselmesi beklenen havaalanının gerek İstanbul’un raylı sistem ağına gerekse de Yüksek Hızlı Tren ağına bağlantıları son derece önemlidir. Metro Hattının 25 yıllık projeksiyonda toplam ekonomik katkısı, zaman tasarrufu, kara yolu bakım, özel araç ve toplu ulaşım araçları bakım ve işletme maliyetlerinde, kaza maliyetlerinde azalma, hava kirliliği, su kirliliği, karbon emisyonu üzerindeki olumlu etkileri dikkate alındığında, 181 milyon € olarak hesaplanmaktadır. Toplam yatırım bedeli 203 milyon avro ve 678 milyon TL olan projenin yatırım tutarının tamamı kamu kaynaklarından karşılanmıştır. Proje 02 Ekim 2022 tarihinde İstanbulluların hizmetine açılmıştır. 7,4 kilometre uzunluğunda çift hatlı, 4 istasyonlu raylı toplu taşıma sistemi olan projede NATM tünel açma metodu kullanılmıştır. Hattın derinliği ortalama 30 metre olarak kabul edilmekte olup, en derin noktası 65 metredir. Sabiha Gökçen İstasyonu’ndan Yenişehir-Viaport yönüne doğru 1.504,19 metre uzunluğunda Kuyruk Tüneli inşa edilmiştir. Gerçekleşen demir yolu uzunluğu 15.278,527 metredir. 6 farklı tünel tipi ile toplam NATM Tünel uzunluğu 17.469,69 metredir. Proje kapsamındaki tüm NATM Tünel inşaat işleri, üç vardiya sistemi şeklinde 7/24 saatlik bir çalışma temposuyla başarıyla tamamlanmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü uhdesinde ihale edilmiştir. Yapımına 2015 yılında başlanan Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı Projesi, 2 Ekim 2022 tarihinde işletmeye açılmıştır.

01.01.2022 Referans

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi Yapım İşi

Mersin, Adana, Gaziantep gibi birçok büyük şehir dahil olmak üzere hinterlandındaki havaalanları, limanlar ve sanayi bölgeleri ile Hatay, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi Güneydoğu Anadolu'nun daha büyük şehirleri ve Orta Anadolu ile stratejik olarak bağlantı kuracaktır. Bu kapsamda Mersin-Adana arasında mevcut demir yolu hattı rehabilitasyonu ve ek olarak 2 yeni demir yolu hattı inşa edilecektir. Hattın devamında mevcut hat rehabilitasyonu ve 1 yeni hat olmak üzere yüksek standartlı demir yolu hattı inşa edilecektir. Proje saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hat olarak tasarlanmıştır. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep illerini birbirine ve İç Anadolu’ya bağlayarak hem şehirler arası hem de şehir içi olmak üzere yıllık 12 milyon kapasiteyle yolcu taşımacılığı sağlanacaktır. Yılda yaklaşık 12.5 milyon ton yük taşımacılığına olanak sağlayacaktır. Hızlı Tren Projesi ile Mersin-Gaziantep seyahat süresinin kısaltılması ve yolcu konforunun artırılması hedeflenmektedir. Seyahat süresini kısaltmanın yanı sıra, yaklaşık 2 milyon nüfuslu Gaziantep ve uluslararası bir limana sahip Mersin için büyük bir yatırım olacaktır. Mersin-Gaziantep güzergahı arasındaki ve belirli il/ilçelerden geçen diğer istasyonlar yolcu konforu ve ekonomik fayda sağlayacaktır. Proje kapsamında; 5 adet gar, 10 adet istasyon, 6 adet durak, 32 adet demir yolu köprüsü, 12 adet viyadük, 6,1 km aç-kapa tünel, 64,3 km delme tünel, 113 adet alt ve üstgeçit, 299 adet menfez inşa edilecektir. Bunun yanında Mersin-Adana güzergahı 4 hat, Adana-Gaziantep güzergahı 2 hat olmak üzere toplam 1500 km uzunluğunda toplam 90 bin ton ray demir yolu hattı döşenecektir. Bu çalışmalar sonucunda Mersin-Gaziantep arasında yüksek standartlı demir yolu ulaşımı sağlanmış olacaktır.