3000 Tonluk Denizaltı Havuzu Projesi, görev tanımı, karşılayacağı ihtiyaçlar ve tasarımı nedeniyle alışılmış havuz inşa projelerinden ayrılmakta olup, pandeminin etkisini tüm dünyada gösterdiği ve tedarik zincirleri ve maliyetler konusunda muhtelif zorluklara yol açtığı bir dönemde, tüm paydaşların kararlı, fedakâr ve yapıcı yaklaşımları neticesinde denize indirilmiştir.
Milli denizaltı üretimi hedefinin bir parçası olması hasebiyle, milli teknolojinin geliştirilmesini sağlayacak mavi vatanımız için son derece kritik, stratejik bir öneme sahiptir.
Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nın denizaltı inşa ile bakım onarım altyapı ve kabiliyetlerinin arttırılması maksadıyla ASFAT ana yükleniciliğinde başlatıldı, ardından denize indirildi.
Deniz Kuvvetleri’nin denizaltı inşa ve modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusunda Millî Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ile ASFAT arasında “3000 Tonluk Denizaltı Havuzu Tedariki” sözleşmesi imzalandı.
Denizaltı Havuzu Projesi
Havuz Kapama Tertibatı, otomatik olarak kontrol edilebilen 3 parçadan oluşan bir çatı sistemi ile başta ve kıçta yer alan iki adet otomatik kontrol edilebilir giyotin kapıdan oluşmaktadır. Dünyada kendi sınıfında bulunmayan bu özellik neticesinde, olumsuz hava koşullarında havuzların denizaltının bakım-onarım ve modernizasyon faaliyetlerinin sekteye uğramaması, gizlilik ve güvenlik anlamında zafiyet yaşanmaması hedeflenmektedir. 3000 Tonluk Denizaltı Havuzu, kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde, kapasitesi dahilinde, halihazırda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan ve müteakip dönemde envantere girmesi planlanan denizaltıların planlı bakımları için havuza alınmaları ve bahse konu unsurların arıza, kaza ve acil durumlarda plan dışı havuzlanması görevlerini icra edecektir.