Büyük veri ile yapay zeka başta olmak üzere yeni teknolojilerin sağladığı itici güçten faydalanılarak dış politikamızın tüm kulvarlarında en kapsamlı şekilde teknolojiden istifade edilmesi amaçlanmaktadır.
Dijital çağın gereksinimlerine uygun bir diplomasi inşa edilmesi ve kariyer diplomatlarımızın gerekli dijital yeteneklerle donatılması hedeflenmiştir.
Konsolosluk hizmetleri (Hızır ChatBox)
Dışişleri Bakanlığı internet sitesinin mobil uygulaması
Dijital Diplomasi Girişimi
Vatandaşlarımıza sunduğumuz konsolosluk hizmetlerinin etkinliğini teknoloji ve dijitalleşmeden istifade artıracak uygulamalar peyderpey devreye alınmaktadır. Vatandaşlarımızın Dış Temsilciliklerimizdeki bekleme sürelerinin kısaltılması, konsolosluk hizmetlerinin etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Bu bağlamda, çevrim içi randevu imkanı sağlanmış; konsolosluk işlemlerine ilişkin ödemelerde sanal POS sistemine geçilmesiyle, ödeme yöntemleri çağın gereklerine uygun hale getirilmiştir. 7/24 esasında ve Türkçenin yanı sıra 8 dilde (İngilizce, Almanca, Fransızca, Flamanca, Rusça, İtalyanca, Arapça ve Uluslararası İşaret Dili) hizmet veren Konsolosluk Çağrı Merkezimiz kurulduğu 2007’den bu yana yaklaşık 8 milyon çağrıya yanıt vermiştir. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı mobil uygulaması ile vatandaşlarımıza bir adım daha yaklaşmış, vatandaşlarımızın ülkemiz dış politikası, konsolosluk, vize ve protokol konularında ihtiyaç duyabileceği tüm bilgilere kolaylıkla ulaşmalarına imkân sağlanmıştır. Son olarak, vatandaşlarımızın konsolosluk hizmetleri bağlamında sanal ortamda canlı destek alabileceği, yapay zeka kullanılarak geliştirilmiş olan “Hızır” platformu hayata geçirilmiştir. Bunun yanında, çatışma çözümü ve arabuluculuk bağlamında dijitalleşme ve yeni teknolojilerin kullanımı konusuna odaklanmaktadır. İstanbul Arabuluculuk Konferanslarında ve BM Arabuluculuk Dostlar Grubu Dışişleri Bakanları toplantıların da yeni teknolojilerden çatışma çözümü ve arabuluculuk faaliyetlerinde nasıl istifade edilebileceğine dair paneller düzenlenmiştir. Türkiye, BM’nin arabuluculuk alanındaki faaliyetlerine sağladığı gönüllü mali katkının bir kısmını BM içerisinde yeni kurulan “Innovation Cell”e aktararak bu oluşuma mali destek veren ilk ülke olmuştur. Böylelikle, “Barış İçin Arabuluculuk” ve “Dijital Diplomasi” girişimlerimiz arasında bir sinerji yaratılmıştır.