Eğitimde Dijital Dönüşüm

Açıklama

Öğrencilerimizi eğitim teknolojilerine yönlendirmek, öğrencilerimizin eğitimlerine ve akademik başarılarına eğitim teknolojileri aracılığıyla destek olmak, onlara kendi eksikliklerini gidermeye yönelik nitelikli ve uzmanlar tarafından filtrelenmiş içerikler sunarak onların başarısını arttırmak, öğretmenlerimize derslerinde kullanacakları ek ders materyali sunmak amacıyla bir dijital platformlar hazırlanmıştır. Öğrenci ve öğretmenlerin eğitim süreçlerini çok boyutlu destekleyen bu dijital dönüşümler,  akademik başarılarının iyileştirilmesi, izlenmesi ve eksikliklerinin giderilmesi konusunda başarılı olmuştur. Öğretmenlerin mesleki gelişimleri kapsamında, eğitim ve öğretimde kullanılan yeni yaklaşım, yöntem ve teknikler konusunda bilgilendirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerine yönelik yeterliklerinin artırılması, yeni teknolojilerin ve teknolojik ortamların kullanımına yönelik becerilerinin geliştirilmesi öncelikli konular arasında yer almıştır.

Vizyon

Eğitimde dijital dönüşüm projeleri, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz açısından farklı hedefler belirlemektedir. Bununla birlikte asıl hedef eğitim ve öğretimin kalitesini fırsat eşitliği ve bireyselleştirilmiş eğitim ile geliştirmektir. Projeler öğrencilerimize bireysel olarak eksikliklerini belirleme ve bu eksiklikleri gidermeye yönelik nitelikli içerikler sunmayı böylece fırsat eşitliği ile öğrencilerin akademik gelişimlerini desteklemeyi amaçlamaktadır.

MEDYA

14.10.2022 Referans

Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi (Öds)

Teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlediği bu dönemde, öğrenciler her an teknolojinin etkisi altında kalmaktadır. Öğrencilerimizi eğitim teknolojilerine yönlendirmek, öğrencilerimizin eğitimlerine ve akademik başarılarına eğitim teknolojileri aracılığıyla destek olmak, onlara kendi eksikliklerini gidermeye yönelik nitelikli ve uzmanlar tarafından filtrelenmiş içerikler sunarak onların başarısını artırmak, öğretmenlerimize derslerinde kullanacakları ek ders materyali sunmak amacıyla bir dijital platform hazırlanmıştır. Sistem ile öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu yardımcı kaynaklara erişim fırsatını artırarak öğrenci ve velilerimizi büyük bir ekonomik yükten kurtarmış olacaktır. Sistemde ortaokul ve lise düzeyinde 62 derse ait 62 konu anlatımlı ders kitabı, yaklaşık 63 binden fazla çoktan seçmeli soru, 2550 ders anlatım videosu ve 12 binden fazla soru çözüm videosu yer almaktadır. Sistemde yer alan tüm içerikler sınıf, ders, ünite, konu, kazanım, ders anlatım videosu, ders kitabı ilgili sayfaları ile ilişkilendirilmiştir. Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi’ne öğretmenlerimiz MEBBİS şifreleri ile öğrencilerimiz EBA şifreleri ile giriş yapabileceklerdir. Ayrıca sistem LGS’ye hazırlanan 8. sınıflar, YKS’ye hazırlanan 11 ve 12. sınıflar için özel olarak hazırlanan Sınavlara Hazırlık Modülü ve okullarımızda destekleme ve yetiştirme kurslarına devam eden öğrencilerimize ve burada görev alan öğretmenlerimize özel olarak hazırlanan Destekleme ve Yetiştirme Kursları Modülü şeklinde tasarlanmıştır. Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz açısından farklı hedefler belirlemektedir. Bununla birlikte asıl hedef eğitim ve öğretimin kalitesini fırsat eşitliği ve bireyselleştirilmiş eğitim ile geliştirmektir. Sistem öğrencilerimize bireysel olarak eksikliklerini belirleme ve bu eksiklikleri gidermeye yönelik nitelikli içerikler sunmayı böylece fırsat eşitliği ile öğrencilerin akademik gelişimlerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Öğretmenlerimize kendi öğrencilerinin bireysel olarak akademik gelişimlerini takip edebilmeyi ve öğrencilerin bireysel eksikliklerini tamamlamak amacıyla içerik önerisinde bulunabilecektir. Velilerimiz bu süreçte öğrencilerin ihtiyaç duyduğu yardımcı kaynaklara ücretsiz olarak ulaşabileceğinden önemli bir yükten kurtulmuş olacaktır. Sistem içerikleri sürekli güncellenecek olup soruların 100.000’e ulaştırılması hedeflenmektedir.

21.01.2022 Referans

Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA)

Öğretmenlerimizin birçok konuda, ortak bir platformadan eğitim alması amaçlanmaktadır. Her an her yerden ulaşılacak bir dijital platform bunu sağlayacaktır. Öğretmenlerimiz ÖBA’ya MEBBİS ya da e-devlet şifreleri ile giriş yapılabilmekte, giriş yaptıktan sonra merkezî ve mahallî hizmet içi eğitimleri görebilmekte, katılmak istediği hizmet içi eğitim faaliyetine başvuruda bulunabilmektedir. Uzaktan eğitim faaliyetlerine katılma ve diğer mesleki gelişim yaklaşımları hakkında bilgi alabilmektedirler. ÖBA Platformunun açıldığı günden bugüne dek yapılan eğitimlere 8.027.858 öğretmenimiz katılım göstermiş olup, mesleki çalışmalar kapsamında eğitimler, uzman ve başöğretmenlik eğitimleri, öğretmen okul yöneticilerinin uzaktan eğitimleri, Mesleki Gelişim Toplulukları eğitimleri ve canlı/senkron eğitimler ÖBA platformunda yapılmaktadır. Öğretmenlerimizin mesleki ve sosyal gelişimleri için çok boyutlu eğitimlerle akademik niteliklerini desteklemek amaçlanmaktadır.

01.01.2012 Referans

Eğitim Bilişim Ağı (EBA)

Pandemiyle birlikte okullarda yüz yüze eğitime ara verilince başlatılan uzaktan eğitim sürecinin yürütüldüğü platform EBA olmuştur. Uzaktan eğitimin başladığı 23 Mart 2020'den 18 Haziran 2021 tarihine kadar 23.769.308.322 kez ziyaret edilen EBA, 2020 yılında eğitim kategorisinde dünyada en çok ziyaret edilen eğitim sitesi unvanına kavuşmuştur. Yayınlar EBA TV ve eba.gov.tr üzerinden sağlanmıştır. Ayrıca salgın döneminde elverişsiz sosyo-ekonomik koşullar nedeniyle cihaz ve internet erişimine sahip olamayan öğrencilerin uzaktan eğitime devam edebilmesi için 15 bini aşkın EBA Destek Noktası oluşturulmuştur. Öğrencilerimizin zamandan ve mekândan bağımsız şekilde kendi öğrenme süreçlerini destekleyebilecekleri, öğrenme eksiklerini giderebilecekleri veya pekiştirecekleri ilkokul ve ortaokullardaki temel dersler için basılı ve elektronik olmak üzere çeşitli materyaller hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra öğrencilerin sınıf ortamında ya da diğer zamanlarda gerek bireysel gerekse arkadaşları ile iş birliği içinde çalışmalar gerçekleştirmesine imkân verecek şekilde çeşitli alanlarda simülasyon, animasyon, video, ses, infografik, infovideo, eğitsel oyun, etkileşimli uygulama ve 3 boyutlu uygulamalar gibi dijital içerikler geliştirilmiştir. TRT iş birliğinde temel derslerde uzaktan eğitim içerikleri TRT EBA TV üzerinden yayımlanmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, öğrencilerimize motivasyon kaynağı olarak eğlendirirken öğreten çocuk programları, kültür, sanat, bilim, spor ve teknoloji gibi öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyecek içerikler, veli ile öğretmenlere özel yayınlar, yarışma programları ile yayınlar halen sürmektedir. Tüm içerikler aynı zamanda EBA’da yayımlanmaktadır. Yüz yüze eğitime geçildiğinden bugüne kadar hafta sonu destek yayınları devam etmektedir. 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim Ağı (EBA), öğretmen ve öğrencilere daha iyi hizmet verebilmek hedefiyle gelişen teknolojiyle uyumlu şekilde sürekli yenilenmektedir.

22.11.2010 Referans

Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi

Proje, her öğrencimizin en iyi eğitime kavuşması, en kaliteli eğitim içeriklerine ulaşması ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla 2011 yılında Kamu Yatırım Programına dâhil edilmiştir. Proje kapsamında 19.842 okulda 1.171.352 adet data ucu ile ağ altyapısı kurulumu gerçekleştirilmiştir. ADSL veya fiber optik kablo altyapısı bulunmayan bölgelerde yer alan okulların dijital eğitim içeriklerine erişimi için 1.710 okula uydu internet sağlanmıştır. Ayrıca 4,5G GSM şebekesi üzerinden 2.675 okula internet erişimi sağlanmıştır. 522.691 adet etkileşimli tahtanın dersliklere kurulumu tamamlanmıştır. Ağ altyapısı ve etkileşimli tahta kurulumu tamamlanan 13.000 okulumuza VPN ile internet erişimi sağlanmıştır. Okullarımıza 45.653 adet çok fonksiyonlu yazıcının kurulumu yapılmıştır. 687.807’si uzaktan eğitim sürecinde dağıtılan tablet bilgisayar olmak üzere toplamda 2.125.607 adet tablet bilgisayar dağıtılmıştır. 2021-2022 yıllarında 1.841 okulumuza bilgisayar laboratuvarı kurulmuştur. 420 okula ise 3D yazıcı sağlanmıştır. FATİH Projesi okullarda etkileşimli tahta olmayan derslik, ağ altyapı ve internet erişimi bulunmayan okul kalmamasını hedefler. Bu doğrultuda 2023 yılında etkileşimli tahtası olmayan dersliklere 100.000 adet tahta alımı planlanmaktadır. Bu şekilde etkileşimli tahtasız okul kalmayacaktır. 2023 yılında okullara 3.500 yeni bilgisayar laboratuvarı kurulumu planlanmaktadır. İnternet altyapısı olmayan okulların internet altyapıları yapılarak VPN geniş bant, 4,5G Mobil ve VSAT uydudan olmak üzere internet erişiminin tüm okullara ve dersliklere ulaştırılması planlanmaktadır.