Erişilebilirlik Atölyeleri (Kaldırımlar, Yaya Geçitleri ve Duraklar)

Açıklama

Kentsel yaşam alanlarının ve hizmetlerinin planlanması, tasarlanması, inşa edilmesi, ruhsatlandırılması ve denetlenmesi görevleri bulunan belediyelerin, bu görevlerini yerine getirirken erişilebilirliği sağlamaları yasal bir zorunluluktur ve büyük önem taşımaktadır. Belediyelere İmar Mevzuatı, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve çeşitli Yönetmeliklerle yükümlülük olarak verilen erişilebilirlik standartlarını dikkatle uygulamalarına destek olmak amacıyla; sahadaki sorunların görüşülmesi, yeni projelerin erişilebilir olarak şekillendirilmesi ve yeni kaldırım inşa edecek veya tadilat yapacak olan belediyelerin ihale, projelendirme, inşaat ve kontrolörlük süreçlerinde erişilebilir kaldırımları, yaya geçitlerini ve durakları hayata geçirmelerini sağlamak amacıyla “Erişilebilirlik Atölyeleri” planlanmıştır.

Vizyon

Açık alanların erişilebilir hale getirilmesi ve engelliler, yaşlılar, geçici engeli bulunanlar, hamileler, bebek arabalılar, çocuklar, iri ve şişman kişiler, çok uzun ve çok kısa boylu kişilerin bağımsız ve güvenli olarak erişimlerinin sağlanması amacıyla yapılı çevreyi şekillendiren mimar, mühendis ve tekniker gibi uygulayıcıların erişilebilirlik mevzuat ve standartları ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve erişilebilirliği hayata geçirmeleri amaçlanmıştır.

MEDYA

23.02.2021 Referans

Erişilebilirlik Atölyeleri (Kaldırımlar, Yaya Geçitleri ve Duraklar)

İmar Mevzuatı, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve çeşitli Yönetmeliklerle belediyelere yükümlülük olarak verilen erişilebilirlik standartlarını dikkatle uygulamalarına destek olmak amacıyla sahadaki sorunların görüşülmesi, yeni projelerin erişilebilir olarak şekillendirilmesi ve yeni kaldırım, yaya geçidi ve durak inşa edecek veya tadilat yapacak olan belediyedeki teknik personelin ihale, projelendirme, inşaat ve kontrolörlük süreçlerinde erişilebilirliği sağlamak amacıyla “Erişilebilirlik Atölyeleri” planlanmıştır. Atölyelerde; “Erişilebilirliğin Önemi”, “Erişilebilirlik Mevzuatı” ve “Açık Alanlarda Yapılması Gerekenler” konularında katılımcılar bilgilendirilmiştir. Ayrıca, belediyelerin projeleri üzerinde karşılıklı çalışılarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. 34 adet “Erişilebilirlik Atölyeleri: Kaldırımlar” konulu atölye, 7 adet bölgesel düzeyde “Erişilebilirlik Atölyeleri: Yaya Geçitleri” konulu atölye ve 1 adet “Erişilebilirlik Atölyeleri: Duraklar” konulu atölye gerçekleştirilmiştir. Toplamda 42 adet atölye gerçekleştirilmiş olup atölye çalışmalarına devam edilecektir. Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri atölyelere çevrimiçi olarak katılım sağlamışlardır. Atölyelere, belediyelerin ilgili birimlerinden yöneticiler ve belediyelerin ihale, projelendirme, inşaat ve kontrolörlük süreçlerinde görev yapan teknik personel katılım sağlamıştır.