Yeni teknoloji geliştirmede ve hızla değişen piyasa şartlarına uyum sağlamada ülkemiz içerisinde ihtiyaç duyan tüm kurum ve kuruluşlara finansal destek sağlamak için programlar hazırlanmıştır. Hazırlanan projeler ile uygun koşullarda finansal destek temin edilerek finansman sorunlarının çözümü, üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet etmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranı da verilen destekler ile artırılmıştır.
Ülkemiz üreticilerine uygun koşullarda finansal destek temin edilerek finansman sorunlarının çözümü, üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanması hedeflenmektedir.
Altın Kovan Kredisi
Arıcılık konusunda faaliyet gösteren işletmelerin sayılarının artırılarak, bu alanda üretim ve kalitenin yükseltilmesi, kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi ve alternatif gelir kaynaklarının oluşturularak bölgesel kalkınmanın sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 3.330 üreticimize 426.313.406 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Balıkçı Destek Kredisi
Balık avcılığı konusunda faaliyet gösteren balıkçıların 2022-2023 avlanma sezonunda işletme giderlerinin finansmanına destek olunması öngörülmektedir. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 60 üreticimize 70.790.027 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Genç Çift Kredi Paketi
Tarım alanındaki genç girişimci sayısının artırılması, gençlerin tarımsal üretime yönelik yatırımlarının ve faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 2.760 genç üreticimize 784.870.767 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Güneş Enerjili Sulama Kredisi
Tarım alanındaki modern basınçlı sulama sistemleri ile güneş enerjisi sistemleri kullanımının yaygınlaştırılması, tarımsal üretimde enerji maliyetlerinin düşürülüp verimlilik ve karlılığın artırılması, böylece ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılmasına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 1.090 üreticimize 600.183.084 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Kadın Çiftçi Kredi Paketi
Tarım alanındaki kadın girişimci sayısının artırılması, kadınların tarımsal üretime yönelik yatırımlarının ve faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 885 kadın üreticimize 237.472.676 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Küçük Ekipman Kredisi
Tarım sektöründe faaliyet gösteren özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin, işletme kapasiteleri ile uyumlu yeni ve kullanılmamış küçük tarım alet ve ekipmanı alımına yönelik harcamalarının finansmanı öngörülmektedir. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 72.274 üreticimize 2.983.682.156 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Tarım Transfer Kredisi
Gerçek/tüzel kişilere ait tarımsal işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve geri ödeme güçlerini artırmalarına imkan verilmesini teminen, diğer bankalar nezdinde kullandıkları tarım kredilerinin bankamıza transfer edilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 1.490 üreticimize 273.846.207 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Tarımsal Elektrik Kredisi
Bu kredi ürünü ile sulama birlikleri, sulama kooperatifleri ve gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerimize, birikmiş ve/veya güncel elektrik faturalarını düzenli olarak ödeme imkânı verilerek tarımsal üretime katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 13 üreticimize 1.290.305 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Üreten Kooperatif Kredisi
Tarım ürünlerinden katma değerli ürünlere geçiş sürecinde, tarladaki ürününü veya işlenmiş tarımsal ürününü doğrudan tüketiciye sunmak isteyen üreticilerin birlikte hareket etmesi amacıyla kurulmuş tarımsal amaçlı kooperatiflerin desteklenmesi öngörülmektedir. Bu kapsamda 12.10.2022 tarihi itibarıyla 24 kooperatife 51.850.000 TL tutarında kredi kullandırılmıştır.
Yeşil Enerji Kredi Paketi
Yenilenebilir enerji kaynaklarının (Güneş, Rüzgâr, Biyogaz ve Jeotermal) kullanımını yaygınlaştırmak, enerji verimliliği ve tasarrufu sağlanarak ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak, sera gazı emisyonunun düşürülmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Yeşil Konut Kredisi
Çevre dostu uygulamalar ve sürdürülebilir bankacılık alanında öncü çalışmalar yürüten VakıfBank, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile Türk bankacılık sektörünün en büyük tutarlı “Yeşil Konut Projesi” anlaşmasını imzalanmıştır. 200 milyon Euro tutarındaki bu anlaşma ile Türkiye’de enerji verimliliği yüksek konut sayısının artırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, sağlanan kaynak sayesinde enerji verimliliği yüksek konutları teşvik eden Yeşil Konut Kredisi kampanyası hayata geçirilmiştir. A ve B EKB’li binalar finanse edilerek VakıfBank'ın yeşil konut portföyünün artırılması, yeşil konut finansmanı konusunda VakıfBank'ın iç kapasite gelişimine katkıda bulunulması ve Türkiye'de yeşil bina arz tarafında paydaşların bilinçlendirilmesi, ayrıca, AFD tarafından sağlanan hibe kapsamında VakıfBank, Teknik Danışmanlık (TD) ile yürütülen çalışmalar sayesinde Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi (ÇSRY) ve Cinsiyet Eşitliği konularında iç kapasitesini artırma fırsatı bulmuştur ve alınan TD çalışmaları kapsamında belirlenen hedeflerin başarıyla sonuçlandırılması.
Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi (KAYİST) Kredi Programı
Dünya Bankası ile TKYB arasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 1 Haziran 2020’de imzalanan ve 25 Eylül 2020’de efektif olan Kredi Sözleşmesi ile 316 milyon Avro tutarındaki 25 yıl vadeli kredi hayata geçmiştir. Yüksek istihdam yaratma potansiyeline sahip, firmaların alt projelerini finanse etmek amacıyla doğrudan kredi ve toptan bankacılık kredi desteği sağlanmaya başlanmıştır. Doğrudan kredilerde TKYB, büyük işletmelere doğrudan kredi verirken, toptan bankacılık kredilerinde altı AFK (Leasing Şirketleri) ile çalışılmaktadır. Proje kapsamında Toptan Bankacılık faaliyetleri TKYB öz kaynaklarıyla oluşturulan Apex Platformu aracılığıyla yürütülmektedir. Teknik Yardım bileşeni altında proje uygulama biriminde görev alacak bireysel uzmanlar seçilmiş, çalışılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda kredi ve hibe bileşenlerinin uygulamasını destekleyici nitelikte hizmet alımları yapılmıştır. TKYB ve AFK personeli ile alt-kredi ve alt-hibe yararlanıcılarına yönelik beceri geliştirme faaliyetleri için çalışmalar devam etmektedir.
TCMB Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ( YTAK )
İmalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların cari açığı azaltmaya katkı sağlayacak olan elverişli yatırımlarının finansmanında, Türk Lirası cinsinde kredi sağlanacaktır. Aracı bankalar ilgili firmaların yatırımlarını değerlendirmeye ve uygun bulunan yatırımlar kapsamında TCMB’den fon talep etmeye devam etmektedir. Projeye ilişkin Uygulama Talimatı TCMB tarafından ilk olarak Haziran 2020 tarihinde yayınlanmış olup, gerekli durumlarda içeriğinde değişiklik yapılmak üzere geçerliliğini sürdürmektedir. TCMB YTAK kredisi için güncel durumda 1200 adet üzerinde başvuru alınmıştır ve proje uygulanmaya devam etmektedir.