Gönüllük projeleri ile bilgisini, zamanını ve emeğini iyiliğe dönüştürmek isteyen, hiçbir karşılık beklemeden toplumun yararına olan bir hedefe ulaşmak için gönülden çalışan kişiler bir araya gelmektedir. Kıymetli ve anlamlı desteğiyle kendi başına çalışabildiği gibi aynı hedefe odaklanan insanlarla ortak bir amaç için hareket edilerek daha iyi bir Türkiye için çalışılmaktadır.
Küçük özverilerle büyük işler başarmaya hazır olan herkesi gönüllü olmaya davet eden ve geleneklerimizde var olan hayırseverlik kültürünü, çağdaş hayatın evrensel değerleriyle harmanlayarak gönüllülük çatısı altında birleştirmeyi amaçlayan projeler hazırlanmaktadır.
Genç İklim Elçileri
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı “Kirleten öder” mantığıyla tasarlanmış “Karbon Vergisi”, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanını kapsayan Paris İklim Anlaşması ve “İklim Değişikliği” ve “Yeşil Dönüşüm” konusunda toplum ve işletmeler nazarında farkındalık oluşturmak amaçlı düzenlenen Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi olan Eko İklim gibi iklim çalışmalarında yer alan ve aktif rol oynayan kuruluşlardan bir tanesi olmuştur. Hayati önem taşıyan iklim değişikliğinin farkında olan gençlerin yetiştirilmesini felsefe edinmiş bir bakanlık olan T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu zirvenin devamı olarak tasarlanmış Genç İklim Elçileri projesini hayata geçirmiştir. Bu projeyle birlikte gençlerin çevre bilinçlerinin artması, küresel sorunlara çözüm üretebilecek düzeyde bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.
Gencin Doğa İle Uyum Projesi
Bu politika ve faaliyetlerle, ülkemiz gençliğinin günün gereklerine uyum sağlayabilen, geleceğin meydan okumalarına karşı hazırlıklı, yenilikçi ve rekabetçi bireyler olarak topluma kazandırılmasını hedeflemektedir. Gençlik merkezleri ile gençlerin serbest zamanlarını değerlendirmelerine yardımcı olan ve kişisel gelişimlerini destekleyen sanatsal, sosyal, kültürel, inovatif, eğitsel faaliyetler ile tarihi ve kültürel geziler, kamplar ve sportif faaliyetler düzenlenmektedir. Gencin doğa ile uyum projesi ile, yaşadıkları çevrenin sorunlarına duyarlı, sorunların çözümünde aktif rol almak için gönüllü çalışmalar gerçekleştirmekte, ekolojik bakış açısına sahip bireyler olmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ülkenin tüm doğal kaynaklarının ve barındırdıkları ekolojik süreç ve döngüler ile biyolojik çeşitliliğin ekosistem bütünlüğü içerisinde sürdürülebilir kalkınma amaçlı olarak korunması ve kullanımı; kent, çevre ve kalite konularında toplumu bilinçlendirmek, kent tabiatını koruma amaçlı eğitim, panel, seminer v.b etkinlikler yapmak ve geziler düzenlemek; engellilerin, çocuk ve gençlerin, kadınların, köylü ve çiftçilerin, kırsal alanda yaşayanların, sanayici, turizmci ve sporcuların çevre ve kültürel değerler konusunda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi; yayım, mesleki kurslar, sürekli eğitim merkezleri ve ARGE hizmetlerinin, ilgili konularda girişimcilik ve istihdam faaliyetlerinin yürütülmesi; çevre dostu tarımsal uygulamalar, bitki ıslah çalışmaları, çevre etiketleri ve kırsal kalkınma amaçlı faaliyetlerde bulunulması; insana, hayvana, çevreye karşı şiddetin önlenmesine yönelik projeler ve etkinlikler yürütülmesi hedeflenmektedir.
Sistemin alan adının GönüllüyüzBİZ olarak değiştirilmesi
Yemeğini Paylaş Projesi
Gönüllülük Federasyonu (TGF) Gençlik ve Spor Bakanlığı yönlendirmeleri ile pandemi döneminde doğan ihtiyacı merkeze alarak “Yemeğini Paylaş“ çalışmasını devreye sokmuştur. GSB’nin destekleri ile 14 Nisan tarihinden itibaren Gençlik ve Spor Bakanlığı Saime Kadın Öğrenci Yurdu, GSB Eğitim Tesisi, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı yemekhanelerinde gönüllü çalışma başlatılmıştır. Pandemi süreci boyunca uyulması gereken hijyen kurallarına riayet edilmekte, yemekler gıda güvenliğine uygun olarak gönüllüler tarafından paketlenmektedir. Her aşaması saat saat planlanmış olan projede, ulusal ve uluslararası gençlerden oluşan geniş bir gönüllü havuzu bulunmaktadır. Bu gönüllülerden her gün belirlenen 15 gönüllü ile paketleme ve dağıtım yapılmaktadır. Paketlenmiş yemekler, yine gönüllüler tarafından Ankara’da ihtiyaç sahibi ailelerin yoğunlukta bulunduğu bölgelerde dağıtılmaktadır. Hafta içi her gün, günlük ihtiyaca uygun olarak, Solfasol, Yıldıztepe, Yeşilöz, Baraj, Bağlar, Saraycık, Yakacık, İskitler, Ulubey, Battalgazi, Önder mahallelerinde ve Mamak bölgesinde pek çok ailenin günlük yemek ihtiyacı karşılanmaktadır. Yemek dağıtımları sırasında önceki gün verilen yemeklerin plastik kapları da geri dönüşüme gönderilmek üzere toplanmakta ve sürdürülebilir çevre bilinci oluşturulması hedeflenmektedir. Dağıtım yapılan bölgelerde bulunan çocuklara yönelik sosyal uyum etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu çerçevede “Yemeğini Paylaş” projesi çok yönlü kazanım hedefleyen kapsamlı bir proje olma özelliği taşımaktadır. Paketlenmiş yemekler, gönüllüler tarafından Ankara’da ihtiyaç sahibi ailelerin yoğunlukta bulunduğu bölgelerde dağıtılmaktadır. Pandemi döneminde yaşanan durgunluk nedeniyle geçim sıkıntısı çeken ailelerin sayısında artışlar meydana gelmiştir. Gönüllülük Federasyonu (TGF) ve Uluslararası Damla Gönüllüleri (UDG) doğan bu ihtiyacı merkeze alarak dezavantajlı ailelerin bu süreçte yaşadıkları mağduriyetleri en aza indirmek adına “Yemeğini Paylaş“ çalışmasını başlatmıştır.
Sistemin E-Devlete entegre edilmesi
GönüllüyüzBİZ Platformu
Eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirlik anlayışına dayanan GönüllüyüzBİZ Platformu, gençler için altı farklı kategoride yüzlerce gönüllülük fırsatı sunmaktadır. Site, kurumsal ve bireysel olmak üzere iki çeşit üyelik üzerinden hizmet vermektedir. Sitede gönüllü arayan kuruluşlar ilanlarını yayınlama imkânı bulurken, gönüllü olmak isteyenler de spor, kültür ve turizm, çevre, afet ve acil durum, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler kategorileri altındaki bütün ilanlara aynı anda erişme ve başvurma şansına kavuşmaktadır. Platform tüm ülkeyi kapsayan bir gönüllülük web sitesidir. Ayrıca, GönüllüyüzBİZ mobil uygulaması sayesinde gönüllü ilanlarını anında görerek, istenen ilana her yerden başvuru yapmak da mümkün olmaktadır. GönüllüyüzBİZ Platformu, Gençlik ve Spor Bakanlığı hizmet birimleri yanında tüm kamu kurum ve kuruluşları, vakıflar ve dernekler, gönüllü kuruluşlar, belediyeler, il özel idareleri, üniversiteler, kütüphaneler, müzeler, hastaneler, kazı başkanlıkları, federasyonlar ve gönüllülerin kullanımı için tasarlanmış kapsayıcı bir sistemdir. Bu bağlamda, yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar ile tüm yaş gruplarından gönüllüler çalışmanın paydaşları ve ortaklarıdır. Platforma bugüne kadar 310.371 kişi ve 3.108 kurum üye olurken 29.602 ilan yayınlanmıştır. Haziran 2015 tarihinde hizmete başlayan platform, 2019 Gönüllülük Yılı çalışmaları kapsamında e-Devlet sistemine entegre edilmiştir. 2020 yılında gerçekleştirilen yıllık bakım, destek ve ek geliştirme hizmet alım işi kapsamında platformun var olan İngilizce dil desteğinin yanında Arapça, Rusça ve Almanca dil destekleri de eklenmiştir. Küçük özverilerle büyük işler başarmaya hazır olan herkesi gönüllü olmaya davet eden ve geleneklerimizde var olan hayırseverlik kültürünü, çağdaş hayatın evrensel değerleriyle harmanlayarak gönüllülük çatısı altında birleştirmeyi amaçlayan GönüllüyüzBİZ Platformu, gönüllülüğün önündeki engelleri kaldırmak için çalışmalar yürütmektedir. Daha çok gencin gönüllü faaliyetlere katılmasını teşvik etmek ve kurumların aradıkları niteliklerdeki gönüllülere daha kolay ulaşmasını sağlamak için kullanıcı dostu bir buluşma noktası sunmaktadır.
Websitesinin hizmete açılışı
Damla Gönüllülük Hareketi
Proje 2014 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Proje kapsamında; yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi ziyareti, sevgi ve çocuk evleri ziyareti, ilkokul, ortaokul ve lise ziyaretleri ile çeşitli aktiviteler, engelsiz yaşam ve rehabilitasyon merkezi ziyaretleri ve çeşitli aktiviteler, şehitlik ve mezarlık ziyaretleri, kuş yemliği yapımı, çevre temizliği, projenin uygulandığı ilin tarihi, kültürel ve manevi mekânlarını ziyaret, yöre halkı ile tanışma, esnaf ve aile ziyaretleri, fidan dikimi gibi gönüllülük faaliyetleri yapılmaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilen 148 programda toplamda 5.066 gönüllü genç projeden yararlanmıştır. Damla Gönüllülük Hareketi kapsamında gerçekleştirilen, Bir Çift Teker projesinde sivil toplum iş birliği ile birlikte Hatay ve Kilis ilerinde Sevgi Evlerinde kalan 264 çocuk için bisiklet temini yapılmış ve kurumumuz tarafından sosyal mesafe kurallarına uygun tüm önlemler alınarak 35 gönüllü genç ile birlikte gönüllülük faaliyeti yapılarak çocuklara bisiklet dağıtımı gerçekleştirilmiştir. “Damla Gönüllülük Hareketi” ülkemizde eğitim gören uluslararası öğrencilerin de kültürümüzü tanımaları, kaynaşmaları ve gönüllülük çalışmaları açısından oldukça değerlidir. Proje ile gençlerin maddi karşılık beklemeden, başka bir çıkar beklentisi içinde olmadan, ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime destek olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.