Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi

Açıklama

Bu proje kapsamında, ana ve baba ıslah hatlarının tamamen kendi öz imkanlarımızla elde edilerek, Cumhuriyet tarihimizde ilk defa hastalıklara dayanıklı %100 yerli ve milli şeker pancarı çeşitleri (Türkşeker 2023 ve Türkşeker 2053) geliştirilmiş ve üretim izinleri alınmıştır. Bu çeşitler, 2024 yılından itibaren Türk çiftçisinin hizmetine sunulacaktır.

Vizyon

2024 yılında başlanacak olan yerli ve milli tohum üretim sürecinin, önümüzdeki 5 ila 7 yıl içerisinde hem ülkemizin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek hem de ihraç edilecek bir düzeye erişmesi öngörülmektedir. Böylece kalite ve verimin en üst düzeyde olacağı yerli şeker pancarı çeşitlerinin belirlenmesinde önemli adımlar atılmıştır. Bununla birlikte, çeşit ıslahı ve tohum üretim süreçleri süreklilik arz eden işlemler olduğu için, bundan sonraki çalışmalarda günün ihtiyaçlarına cevap verecek yeni ve farklı şeker pancarı çeşitleri (hastalık ve zararlılara, kuraklığa, tuzluluğa, yüksek sıcaklığa karşı çoklu-dayanıklı) geliştirilmesine yönelik çalışmalar hız kesmeden devam edecektir. Geliştirilen Türkşeker 2023 ve Türkşeker 2053 isimli şeker pancarı çeşitlerinin ulusal ve uluslararası camiada Türkşeker’i daha tanınır hale getireceğine ve Türkiye'nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisine yakışır bir ürün olacağına inanmaktayız.

MEDYA

01.01.2000 Referans

Hastalık ve Zararlara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Üretimi

Türkşeker, ülkemizdeki şeker pancarı tarımı ve şeker üretimi konularında faaliyet gösteren, Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuş en köklü ve en büyük kamu sanayi kuruluşlarımızdan biridir. Ülkemizde yaklaşık bir asırdır şeker pancarı tarımı ve şeker üretimi yapılmasına rağmen, günümüz koşullarına cevap verecek nitelikte yerli ve milli bir şeker pancarı çeşidimiz maalesef mevcut değildir. Tohum temini, Almanya ve Belçika başta olmak üzere tamamen Avrupa ülkelerinden sağlanmaktadır. Anılan bu ülkelerden tohum temininin sağlanmasında herhangi bir problem yaşanması halinde; bu durum ülkemizdeki şeker pancarı tarımının tamamen durması, diğer bir ifade ile kendi şekerimizi üretemeyeceğimiz anlamına gelmektedir. Dolayısıyla söz konusu bu dışa bağımlılık, şeker pancarı tarımı ve şeker üretimi adına ülkemiz için milli ve stratejik bir sorundur. Bu proje sayesinde, ülkemiz adına sosyal ve ekonomik katkı sağlanacak, bu konuda yetişmiş bir araştırma ekibi oluşturulacak ve daha önemlisi sonsuza kadar ülkemiz bu konuda dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacaktır. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye bağlı Şeker Enstitüsü bünyesinde yaklaşık yarım asırdır şeker pancarı çeşitleri geliştirme çalışmaları yürütülmektedir. Bu hedef doğrultusunda özellikle son 20 yılda bu alandaki çalışmalara özel bir önem verilmiş ve geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde ise artan bir ivmeyle Şeker Enstitüsü’nün personel ve teknik altyapı imkanları çok büyük oranda arttırılarak, Cumhuriyet tarihinin ilk milli ve yerli hastalıklara dayanıklı şeker pancarı çeşitlerinin (Türkşeker 2023 ve Türkşeker 2053) tescil başvurusu yapılmış ve aynı zamanda bu çeşitlerin üretim izinleri Ocak 2022 itibarıyla alınmıştır. Bu çeşitlerin tescil işlemleri devam etmekte olup, tohum üretim süreci Nisan 2022 itibarıyla başlatılmıştır. 2024 yılı itibarıyla da bu çeşitler Türk çiftçisinin hizmetine sunulacaktır.