Havacılık ve Uzay

Açıklama

Türkiye, gerek içinde bulunduğu coğrafya gerekse son yıllarda küresel ölçekte gelişen olaylar nedeniyle savunma sanayiine çok önem vermek zorunda olan ülkelerden birisi konumundadır. Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen ürünlerin ihracat potansiyeli, son yıllarda üst üste rekor kıran savunma sanayii ihracat rakamlarından da fark ediliyor. Her geçen gün daha da önemli hale gelen hava savunma alanı bu ilginin başlıca sebeplerindendir. Son yıllarda art arda tamamlanan projelerle her geçen gün daha da yerlileşmekteyiz. Savunma Füze Sistemi, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemleri gibi hava savunma projeleri kapsamında çeşitli kalibre silahlar kullanabilen, füze ve/veya roket atabilen, kara, deniz ve hava platformlarına entegre edilebilen çeşitli hava savunma silah sistemlerinin tasarım, geliştirme ve üretim çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Silahlı Kuvvetlerin envanterinde mevcut olan hava savunma sistemlerinin güncel ihtiyaçlar doğrultusunda modernizasyonunu da gerçekleştirilmektedir.

Vizyon

Her geçen gün daha da önemli hale gelen hava savunma alanında, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen ürünler ile söz sahibi bir ülke olmak hedeflenmektedir. Yabancı bir ülkeye en az bağımlılık hedefiyle süren çalışmaların temel alanlarından biri de Türkiye’nin hava ve uzay savunma sistemleridir. Bir ülke için en önemli savunma bileşenlerinden olan hava savunma ağı, son yıllarda art arda tamamlanan projelerle her geçen gün daha da yerlileştirilmek için çalışmalar yapılmaktadır.

01.01.2023 Referans

İmece Uydusu

İMECE Uydusu sayesinde Türkiye kendi elektro-optik kamerası ile metre altı çözünürlüklü görüntüler elde edebilecektir. Ülkemizde ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi ve ülkemizin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanması konusunda önemli bir adım atıldı. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli İMECE Uydusu'ndan fırlatmanın ardından ilk görüntünün 48 saat içerisinde alınması hedefleniyor. İMECE; uydunun kabul testleri sonrasında fırlatma tarihinden yaklaşık 1 ay sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet etmeye başlayacak. Milli imkanlarla geliştirilen gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak İMECE’de uçuş bilgisayarı, elektro-optik kamera, elektrikli itki sistemi, güç, haberleşme ve yönelim yörünge belirleme alt sistemleri başta olmak üzere TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ekipmanlara, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile; TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı verdi. Bunun yanı sıra, başta Türkiye olmak üzere dünyanın her yerinden coğrafi kısıtlama olmaksızın yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edecek olan İMECE Uydusu; hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkemize hizmet verecek. Sivil ve askeri amaçla kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak belirtiliyor. Ayrıca İMECE Projesi, ülkemizin gelecekte sahip olacağı uyduların temelini oluşturacak kritik teknolojilere sahip olmakla kalmayıp, uzay teknolojileri alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı hususlarında da ülkemize büyük oranda katkı sağlayacak. Bu sayede katma değeri yüksek sistemler için ihraç etme potansiyeli kazanılmış olacak.

01.01.2022 Referans

Bayraktar Kızılelma (Muharip İnsansız Uçak-Mius)

Agresif manevralarla hava-hava muharebesi icra edebilecek olan Bayraktar Kızılelma (MİUS), düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar Kızılelma (MİUS), gövde içinde taşıyacağı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek. Milli ve özgün olarak geliştirme çalışmaları devam eden ve geleceğin muharebe konseptine yön verecek Bayraktar Kızılelma, geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmet edecektir.

01.01.2019 Referans

Akıncı Tiha

Akıncı TİHA Projesi dünyada kendi sınıfında en iyisi olup, ülkemizi dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri haline getirmiştir. 2019 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Akıncı TİHA’lar, 2021 yılında güvenlik güçlerimize teslim edilmeye başlanmıştır.

01.01.2018 Referans

Siper Hava Savunma Sistemi

Türkiye’nin uzun menzil hava savunma sistemi ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşılayacaktır. 2018 yılında geliştirilmeye başlanan SİPER’in testleri devam etmektedir. 2023 yılında ilk teslimatın yapılması planlanmaktadır.

15.12.2014 Referans

Türksat 6a

TÜRKSAT 6A Projesi kapsamında; Uydunun Yapısal, Isıl ve Kimyasal İtki Alt Sistemleri ile Mekanik Yer Destek Ekipmanlarının geliştirilmesi, Kablaj tasarım ve üretimi TUSAŞ sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Şirketimiz, TÜBİTAK Uzay ile birlikte; Uydu Veri Kotarma ve Komuta Kontrol Yazılımları ile uydu montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerinde görev almaktadır. TÜRKSAT 6A Uydusunun montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ'da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde gerçekleştirilecektir. 42° doğu GEO-yer senkron yörüngeye yerleştirilecek uydu TÜRKSAT tarafından işletilecektir. Uydunun kütlesi 4 tondan fazla olacaktır. 16 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak TÜRKSAT 6A Uydusu’nun, teknolojik yetkinliği ile ülkemize güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite artırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedeflenmektedir.

01.01.2014 Referans

Bayraktar Tb2

Alanında maliyet/etkinlik olarak dünyanın en çok talep ettiği insansız hava araçlarından birisidir. Güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesinde ve dost-kardeş ülkelerde aktif olarak kullanılmaktadır. 2014 yılında ilk teslimatları yapılarak envantere girmeye başlamıştır.

01.01.1970 Referans

Sayısal (Esnek)/Bss/Fss/Hts Çözümleri İle Donatılmış Çoklu Fırlatılabilen Uydu Sistemleri

Küresel pazarda "Small-GEO" (daraltılmış hacimli haberleşme uyduları) olarak tanımlanan bu uydular, alışılmış haberleşme uydularına göre düşük üretim ve fırlatma maliyetleri, yüksek performanslı yayın ve haberleşme çözümleri ile dikkat çekmektedir. Sahip olduğu elektrikli itki sistemi teknolojisi ile optimize edilerek hacmi küçültülebilen haberleşme uyduları; Ka, Ku, X, C, S, L, UHF ve son kullanıcı ihtiyaçlarına göre tanımlanabilecek diğer frekans bantlarında kriptolu veya kriptosuz olarak hizmet verebilecek şekilde yapılandırılmıştır. Daraltılmış hacimli haberleşme uyduları yeni nesil elektrikli itki sistemleri ile donatıldığından, uzaya gönderilen uydu kütlesi azaltılabilmekte ve böylece bir fırlatıcıya birden fazla haberleşme uydusu sığdırılarak önemli fırlatma maliyetleri kazanımı sağlanmaktadır. Geniş skaladaki müşteri gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde geliştirilen daraltılmış hacimli uydu ailesi, yeniden boyutlandırabilir ve temel olarak modüler tasarım yaklaşımı yöntemi ile ayrıntılı ve hassas bir biçimde optimize edilmiştir. Daraltılmış hacimli ürün ailesi, uzay kesiminde 0,5 ila 2 ton sistem kapasitesiyle askeri ve sivil amaçlı her türde karmaşık iletişim görevine hizmet etmek üzere tasarlanmıştır.