Hayvanların Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması (Hayvan Kayıt Sistemi-TÜRKVET)

Açıklama

Hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünü sağlamak, ülkesel ya da bölgesel eradikasyon programlarının etkin yürütülmesini desteklemek amacıyla büyükbaş hayvanlar 2001 yılından itibaren, küçükbaş hayvanlar ise 2010 yılından itibaren küpelenerek kayıt altına alınmaktadır.

Vizyon

Hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alınması ve izlenmesi ile hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünü sağlamak amaçlanmaktadır.

MEDYA

01.01.2001 Referans

Hayvanların Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması (Hayvan Kayıt Sistemi-TÜRKVET)

Hayvanlar, hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünü sağlamak, ülkesel ya da bölgesel eradikasyon programlarının etkin yürütülmesini desteklemek, ilgili birimlerce gerekli sağlık, ıslah, istatistik ve destekleme ödemeleri kayıtlarının daha düzenli tutulması ve değerlendirilmesi amacıyla kimliklendirilerek AB’ye uyumlu hayvan kayıt sistemlerinde kayıt altına alınmaktadır. Büyükbaş hayvanlar ile küçükbaş hayvanlar küpelenerek, tek tırnaklı hayvanlar ile ev hayvanları ise mikroçip uygulanarak kimliklendirilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Büyükbaş (sığır, manda) hayvanlar, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında, Küçükbaş hayvanlar Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında küpelenerek Hayvan Kayıt Sisteminde (TÜRKVET) kayıt altına alınmaktadır. Tek tırnaklı hayvanlar (at, eşek, katır), Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında mikroçip uygulanarak Hayvan Kayıt Sisteminde (TÜRKVET) kayıt altına alınmaktadır. Ev hayvanları Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında mikroçip uygulanarak Ev Hayvanı Kayıt Sisteminde (PETVET) kayıt altına alınmaktadır. Ülke genelinde yukarıda belirtilen tüm hayvan türleri kimliklendirilerek kayıt altına alınmaktadır. Kimliklendirme ve kayıt işleri, il/ilçe müdürlükleri ile kimliklendirme konusunda Tarım Bakanlığınca yetki verilen bölge veteriner hekim odaları ve yetiştirici/üretici örgütleri tarafından yapılmaktadır. Hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünü sağlamak, ülkesel ya da bölgesel eradikasyon programlarının etkin yürütülmesini desteklemek amacıyla büyükbaş hayvanlar 2001 yılından itibaren, küçükbaş hayvanlar ise 2010 yılından itibaren küpelenerek kayıt altına alınmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 6 milyon büyükbaş hayvan, 18 milyon küçükbaş hayvan küpelenerek TÜRKVET’te kayıt altına alınmaktadır. 2021 yılında 6.707.486 büyükbaş ve 19.592.313 küçükbaş hayvan küpelenerek kayıt altına alınmıştır. Tek tırnaklı hayvanlar (at, katır, eşek) 2020 yılından itibaren, sahipli kedi, köpek ve gelincikler ise 2021 yılından itibaren mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmaya başlanmıştır. Kimliklendirme çalışmalarının başladığı tarihten bugüne kadar 35.587 tek tırnaklı hayvan, 419.677 ev hayvanı (sahipli kedi, köpek ve gelincik) mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmıştır.