Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi; kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkında toplum farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmak amacıyla kurulmuştur.
Kanser taramaları ile erken teşhis; kansere bağlı ölümleri azaltacağı gibi yaşam kalitesini de artıracaktır. Yaşam katkısının ötesinde erken teşhis; ileri evrelerde kullanılan radikal cerrahi, çok ajanlı kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi gereksinimlerini ortadan kaldıracak, kullanılacak tedavilerin yan etkilerinden korunmada ve organ korunmasında fayda sağlayacaktır. Kanser tarama programı çerçevesinde, gelişen teknolojik ve bilimsel veriler doğrultusunda yeni kanser tarama merkezleri faaliyete geçmekte ve taramalar artarak devam etmektedir.
81 İl - 347 Tarama Merkezi
Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Meme Kanseri Taraması; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi tetkiki ile tarama yapılmaktadır. Mart 2016 tarihinden itibaren merkezi raporlama projesi başlatılmıştır. Bu kapsamda çekilen mamografiler merkezi raporlama sisteminde değerlendirilmekte ve en geç on gün içerisinde sonuç verilmektedir. Vatandaşlarımız sonuçlarına internet aracılığıyla da ulaşabilmektedir. Merkezi raporlama sistemimizde çift kör okuma sistemi ile raporlama kalitesi artırılmıştır. Serviks (rahim ağzı) kanseri taraması; 30-65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA ve PAP-Smear testi ile yapılmaktadır. Ülke genelinde PAP-Smear testi ile serviks kanseri taraması yapılırken 1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren HPV-DNA testi ile taramalara geçilmiştir. Ankara ve İstanbul’da kurulan iki ulusal laboratuvarımızda analizler yapılmakta ve sonuçlar 10 gün içerisinde vatandaşlarımıza ulaştırılmaktadır. Vatandaşlarımız sonuçlarına internet aracılığıyla da ulaşabilmektedir. Kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan testi (GGK) yapılmakta, 10 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir. 2016 yılında Minimal Kalite Kriterleri doğrultusunda 81 ilde Tarama Sonrası Teşhis Merkezleri tanımlanmıştır. Tarama ile pozitif ya da şüpheli bulunan vakalar Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimize yönlendirilerek ileri tetkikleri yapılmaktadır. Tarama programlarının takibi ve başarısının ölçülmesi kapsamında verilerin sağlanması önem arz ettiğinden daha hızlı ve zamanında alınabilmesi için elektronik olarak toplanması gerekmektedir. Bu kapsamda Tarama Sonrası Teşhis Merkezi Modülü çalışmaları devam etmektedir.
81 İl - Kanser Randevu Sistemi
81 İl - Tarama Sonrası Teşhis Merkezi Modülü
Sakarya -Osmaniye - Pilot Çalışma / Kanser Randevu Sistemi
81 İl - Teşhis Merkezi
11 İl - 11 Tarama Merkezi
İstanbul - 1 Tarama Merkezi