Ekonomik kalkınmanın ve refahın gelişmesinde büyük önemi olan kara yolu taşımacılığı, kendi bünyesi içinde başlı başına bir ekonomik faaliyet olduğu gibi, diğer sektörlerle de çok yakın ilişkisi olan, bu sektörleri olumlu veya olumsuz yönde etkileyen bir hizmet sektörüdür. Kara yolu ulaşımının; noktalar arasında kesintisiz taşımaya olanak vermesi, bu taşıma modunun esnek yapısı, hızı ve modlar arası geçişlere uyumlu olması bu ulaşım türünün giderek daha da gelişmesine olanak vermektedir.
Kara yolu sektöründe öncelikli hedef; mevcut ağın trafik güvenliğini artıracak, taşıt işletme maliyetini düşürecek, ayrıca tüm ülkede yerleşme birimlerine her mevsim hizmet götürülmesine olanak sağlayacak geometrik ve fiziki iyileştirmelerin yapılması olarak belirlenmiştir. Bu hedefe ulaşabilmek için gerek sektörel düzenlemeler gerekse altyapı yatırımları ile büyük yol kat edilmiş olup, bu doğrultuda sadece kamu imkanları kullanılmakla kalmayıp özel sektör iş birlikleri ile pek çok çalışma planlanmış ve bir kısmı uygulamaya konmuştur.
Malkara - Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü
1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Otoyol Ringinin tamamlanmasını sağlayacak Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu’nun en önemli geçiş noktasını oluşturmaktadır. Çanakkale Boğazı’nı geçmek için bayram ve tatil dönemlerinde saatlerce sürebilen feribot bekleme ve yaklaşık 1,5 saat ile 5 saat arasında süren seyahat süresi 6 dakikaya inmiştir. 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yılını sembolize eden 2023 metrelik orta açıklığı ile Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı; Seyit Onbaşı Top Mermisi Figürleri ile 334 metreye ulaşan kuleleriyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olmuştur. Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi’nin hizmete girmesi ile mevcut bölünmüş devlet yoluna kıyasla yaklaşık 40 km’lik kısalma sağlanmıştır. Köprü, Türkiye’nin ulusal kalkınma hamlesinin belgesi niteliğindeki Vizyon 2023 Master Planında öngörülen yurt sathında kara yollarının iyileştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de bünyesinde yer aldığı Malkara-Çanakkale Otoyolu Kesimi prestij projelerinden biridir. İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak proje konumundadır. Proje, ihalesi tamamlanan ve planlanan diğer otoyollar ile birlikte değerlendirildiğinde, özellikle Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana-Konya aksı ve Batı Akdeniz Bölgeleri ile Trakya/Avrupa arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında, İstanbul Boğaz Geçişi’ne yeni bir alternatif oluşturmuştur. Proje sadece Türkiye için değil, Avrupa Birliği ülkeleri ve özellikle komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan açısından da önem taşımaktadır. Bu güzergah aynı zamanda, mevcut Edirne-İstanbul-Ankara otoyol kesimi üzerindeki bir bölüm trafiğin yönlendirilebileceği bir koridordur.
Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Kuzey Marmara Otoyolu toplam 436 km uzunluğunda olup, 398 km’si trafiğe açılmış, 38 km’lik Başakşehir-Nakkaş kesiminde çalışmalar devam etmektedir. 2x4 şeritli inşa edilen otoyolun bünyesinde Avrupa ile Asya arasında kıtalar arası geçişi sağlayan 2.164 m’lik Yavuz Sultan Selim Köprüsü bulunmaktadır. İstanbul’un trafik yükünü hafifletmek; sürücülerin şehir içi trafiğine girmeden erişim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir yol ile zamandan ve akaryakıttan tasarruf ederek, transit geçişlerini sağlamak amaçlanmıştır. Proje kapsamında tamamlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü; 1.408 m ana açıklığıyla üzerinden raylı sistem geçen dünyanın en uzun asma köprüsü ve 59 m genişliğindeki yol platformuyla dünyanın en geniş köprüsü unvanını taşımaktadır. Bu platform üzerinde, gidiş-geliş 4'er şeritli kara yolu ve 2 şeritli demir yolu geçişi bulunmaktadır. 2x4 şeritli tasarlanan proje aynı zamanda dünyanın en geniş otoyol tünellerini bünyesinde barındırmaktadır. Kurtköy-Akyazı kesiminde yer alan 4.325 metre uzunluğundaki T-2 Tüneli ise ülkemizin en uzun otoyol tünelidir.
İstanbul - İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü
Toplam 2.682 m uzunluğundaki asma köprü, 252 m kule yüksekliği, 35,93 m tabliye genişliği ve 1.550 m orta açıklığıyla, Dünyanın en uzun 7. asma köprüsü olmuştur Otoyol ile; İstanbul-İzmir güzergâhı 100 km kısaltılırken, seyahat süresi 8,5 saatten 3,5 saate düşürülmüştür. Proje sayesinde Balıkesir ve Manisa illeri, İstanbul ve Bursa çevresindeki bölge kapasitesinin üzerine çıkmış sanayi yatırımlarının yeni çekim alanı haline gelmiştir. Güzergâh üzerindeki iller ile çevre illerin mevcut sanayi üretimleri ve gelişen sanayi yatırım hammaddeleri karşılıklı olarak tüketim ve üretim merkezlerine kesintisiz otoyol konforuyla taşınmakta, İzmir Limanı başta olmak üzere Marmara Bölgesi limanları ve Çandarlı Limanı’na ulaştırılmaktadır. İzmir ve Aydın illerinin turizm sezonunu uzatarak Çeşme, Foça, Dikili, Kuşadası, Selçuk, Didim, Bodrum ve Bergama gibi turizm merkezlerinin cazibesini artırmıştır. Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu ile İzmir-Aydın, İzmir-Çeşme Otoyolu birleşerek Türkiye ekonomisinin omurgasını oluşturan Marmara ve Ege Bölgeleri tam erişme kontrollü otoyol ağı ile bağlanmıştır. Yerleşim yerlerinin içinden geçen ve mevcut devlet yolunda oluşan aşırı yoğunluk azaltılarak kent içi trafiği rahatlatılmıştır.