Konya Ovası Projesi (KOP)

Açıklama

Konya Ovası Projesi (KOP), ülkemizin ilk ve en büyük resmi sulama projesi olan GAP’tan sonraki en büyük sulama yatırımı olma özelliğini taşıyan ve Konya’nın su rüyasını gerçekleştirmek için DSİ tarafından uygulanmaya başlanan projeler demetinin genel adıdır.

Vizyon

Ülke ekonomisine sulamadan 2,75 milyar dolar, enerjiden 300 milyon dolar ve içme suyundan 70 milyon dolar olmak üzere toplam 3,12 milyar dolar yıllık fayda sağlanacaktır. 1.650.000 kişi bu proje kapsamında doğrudan, binlerce insan da dolaylı olarak iş sahibi olacaktır. DSİ tarafından gerçekleştirilmekte olan enerjі, tarım ve içme-kullanma suyu temini çalışmalarıyla sağlanan kaynak gelişimi ve bunun beraberinde getireceği gelir artışı bölgenin kalkınmasında en önemli rolü üstlenmektedir.

MEDYA

01.01.1985 Referans

Konya Ovası Projesi (KOP)

Konya Ovası Projesi ile sulama, içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacak, aşırı yeraltı suyu (YAS) kullanımının önüne geçilecek, toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile teknolojik ziraat yapılacak ve üretim artışı sağlanacak, hayvancılık geliştirilecektir. Ağaçlandırma yapmak ve çevreyi korumak maksadıyla geliştirilmekte olup, sosyo-ekonomik kalkınmayı hedefleyen insan odaklı bölgesel kalkınma projesidir. KOP kapsamında toplamda 1,65 milyon hektar alan sulanacak olup, sulama projelerinin %73’ü tamamlanarak 1.202.189 hektar alan (682.588 ha %41 YÜS ve 519.601 ha %32 YAS Kooperatif ve şahıs sulamaları) işletmeye açılmıştır. KOP kapsamında, başlangıçta Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman illeri yer almakta olup dört ilin toplam alanı olan 65.013 kilometrekare alanda muhtelif aşamalarda 18 adet proje bulunmaktaydı. 6 Haziran 2016 tarihli 8870 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Nevşehir ve Yozgat illeri, 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı kararnameye ilişkin ekli Bakanlar Kurulu Kararı ile Kırıkkale ve Kırşehir illeri KOP Bölgesi'ne dâhil edilmiştir. Yeni durumda 8 ilde 96.627 kilometrekare alanda gerçekleştirilecek projeler de KOP bünyesinde devam etmektedir. KOP ile bölgede yaşayan insanların gelir düzeylerini ve yaşam kalitelerini yükselterek bölge içi-bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmak ve ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Konya Ovasına su getirme çalışmalarının en kapsamlısı 1900’lü yıllarda başlamıştır. Yapılan çalışmalarla Beyşehir Gölü’nden ovaya su aktarılmıştır. Genel Müdürlük tarafından 1985 yılından itibaren Konya ve Karaman illerinde yer alan büyük sulama projeleri yapılmaya başlanmıştır.