Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla; eğitim, istihdam, üretim iş birliği sağlanarak 3308 sayılı Mesleki Eğitim kanunda yapılan düzenleme öncesi 159.000 seviyesinde olan öğrenci sayısı yıl sonu hedef olarak 1.000.000 çırak öğrenci olarak belirlenmiştir. Yapılan projeler ile bu ihtiyaç giderilmeye başlanmıştır. Döner sermayesi bulunan kurumlarımızda üretim potansiyelini artırmak amacıyla; öncelikle kamu ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını üretim zinciri içerisinde uygulayarak, öğrenme metodunu kullanarak ve döner sermaye gelirlerini artırarak katma değer sağlanmıştır.
Mesleki eğitimde 2023 hedefleri doğrultusunda, meslekî eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim, istihdam, üretim bağlantısının kuvvetlendirilmesi ve başarı farklılıklarının azaltılması hedeflenmektedir.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Kapasitenin Güçlendirilmesi
Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt olan 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine işletmeler tarafından ödenen asgari ücretin %30’u ,12.sınıf öğrencilerine ödenen asgari ücretin %50’si oranındaki miktar işletmelere devlet teşviki olarak ödenmektedir. Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerine 11. sınıfın sonunda Kalfalık, 12.sınıfın sonunda Ustalık Belgesi ile birlikte Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması almaları sağlandı. Lise ve üstü mezunların 27 hafta gibi kısa bir sürede ustalık belgesi almaları ve sektörde istihdamları sağlanmıştır. Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlar yıl boyu devam etmektedir. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla eğitim-istihdam-üretim iş birliği sağlanarak 3308 sayılı Mesleki Eğitim kanunda yapılan düzenleme öncesi 159.000 seviyesinde olan öğrenci sayısı yıl sonu hedef olarak 1.000.000 çırak öğrenci olarak belirlenmiştir.
Mesleki Eğitimi Güçlendirme Projesi
Mesleki ve teknik eğitimde eğitim-üretim-istihdam bağının güçlendirilmesi, bu çerçevede öğrencilerimizin mesleki beceri kazanımlarının desteklenerek gerçek üretim ortamını deneyimlemelerini sağlamak, Ar-Ge merkezlerinde teknolojik altyapısı güçlendirilmiş ürünlerin üretilmesi, bu merkezlerde uygulamalı eğitimler yapılarak donanımlı insan kaynağının yetiştirilmesi ve mesleki eğitim süreçlerinde sınai mülkiyet farkındalığı güçlendirilip, mesleki eğitimde kalitenin sürekli iyileştirilmesi sağlanarak, mezunların istihdamının desteklenmesi amaçlanmaktadır. Mesleki ve teknik eğitimde üretimi desteklemek amacıyla mesleki ve teknik ortaöğrenim kurumlarının döner sermaye gelirlerinden alınan %15’lik hazine kesintisi %1’e düşürülmüştür. Öncelikli teknoloji alanları göz önünde bulundurularak farklı alanlarda Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen okullarda Ar-Ge Merkezleri kurulmuştur.
Halk Eğitim Kurslarında Her Ay 1 Milyon Kursiyer
Bugün itibarıyla 1000 Halk Eğitimi Merkezinde, 72 alanda, 3877 farklı kurs ile faaliyetler devam etmektedir. Bu kurslara 2022 yılı itibarıyla katılım tarihi bir rekor kırarak 10 milyon seviyesine ulaşmıştır. 2023 yılı hedefi her ay 1 milyon kursiyere ulaşmaktır. Yaygın eğitim faaliyetleri Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla yürütülmektedir. Ağırlıklı olarak yetişkin (18 yaş üstü) bireylerin katılım sağladığı halk eğitimi kurslarına, özellikle yaz aylarında düzenlenen alternatif kurs programlarının da etkisiyle 18 yaş altı bireylerde katılım sağlamaktadır. Yaşanılan pandemi sürecinin olumsuz etkisini kırmak, toplumun ihtiyaç duyduğu eğitimleri karşılamak, dezavantajlı bireylere destek olmak, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin hayatına bir katkı sunabilmek amacıyla kurs, alan ve çeşitliliği artırılmaya çalışılmaktadır. Her ay 1 milyon kursiyer hedefiyle halk eğitimi merkezlerinin bilinirliği ve erişilirliği artırılacak, alternatif öğrenme fırsatlarıyla sosyo-ekonomik gelişime ve toplumsal hayata bir katkı sunulacaktır. Eğitim her bireyin yasalarla teminat altına alınan tabi hakları arasındadır. Eğitimde kapsayıcılığı ifade eden bu ilke sadece öğrenciler-çocuklar için değil her birey için geçerli kılınmaya çalışılmaktadır. Böylece eğitimde fırsat eşitliği yetişkin bireyler için de hayata geçirilecek, bireylerin sosyo-ekonomik farklılıklarından kaynaklanan öğrenme açıkları son bulacaktır. Her ay 1 milyon kursiyer tamamen ücretsiz düzenlenen halk eğitimi kurslarından yararlandırılacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın e-yaygın modülünde yer alan 72 alan, 3877 farklı kurs Halk Eğitimi Merkezlerinde açılabilmektedir. Merkezlerimize müracaat edilmesi bir kurs programına başlayabilmek için yeterlidir. Halk eğitimi kursları bir takvime bağlı olmaksızın yılın her günü düzenlenebilmektedir. Ülkemizde köklü bir geçmişe sahip olan Halk Eğitimi Merkezleri kurs çeşitliliği ile katılımcılarına birçok alternatif sunmaktadır. Kimileri için bir hobi edinmek, kimileri için nitelikli vakit geçirmek, kimileri içinse bir beceri ve meslek edinmek için tercih edilen kurslarımıza katılım her geçen gün artmaktadır. Çağın eğitim ihtiyaçlarına ve beceri taleplerine karşı geliştirilen kurs programları yediden yetmişe her yaş grubunda insanımıza hizmet vermektedir. Tamamen ücretsiz düzenlenen kurslarımıza katılım sayısında yepyeni bir hedefle toplumumuza hizmet etme vizyonuna sahibiz. Her ay 1 milyon kursiyer işte bu vizyonun en temel göstergesidir. Her zaman, her yerde ve her yaşta eğitim için Halk Eğitimi Merkezlerimiz toplumumuzun hizmetindedir.
Mesleki Eğitimde 1000 Okul
Öğretmen ve yöneticilerin desteklenmesini, eğitim ortamlarının iyileştirilmesini, öğrencilere yönelik olarak akademik ve temel beceri eğitimlerinin desteklenmesini, öğrencilerin kişisel gelişimlerine yönelik çalışmalar yapılmasını kapsamaktadır. Öğrenci velilerine yönelik destek çalışmaları yapılması ve Mesleki eğitimde 2023 hedefleri doğrultusunda; meslekî eğitimin kalitesini artırma, eğitim-istihdam-üretim bağlantısının kuvvetlendirilmesi ve başarı farklılıklarının azaltılması projeleridir.