Günümüzde içinde olduğumuz dijital çağda teknolojik yenilikler ve bilgi teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler denetim süreçlerinin dijital ortamda yürütülmesini, takibini ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Tesis ve faaliyetlerin çevresel etkilerin ölçümü ve izlenmesi, atıkların azaltılması ve çevresel yönetim stratejilerinin belirlenmesi amacıyla SİM’in yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sürekli Denetim Merkezi kurulmuştur. Sürekli Denetim Merkezi ile Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı online olarak izlenen atık su arıtma tesislerinde arıtılmış atık sular ile sanayi tesislerinin bacalarının verileri anlık olarak değerlendirilip denetimler gerçekleştirilmektedir. Diğer taraftan Bakanlığın coğrafi bilgi sistemi tabanlı yazılımları kullanarak atık barajları ve maden ocakları gibi kritik öneme haiz tesisler uzaktan algılama sistemleri kullanılarak denetlenecektir.
Sürekli İzleme Merkezinde Türkiye'nin toprak ve havadaki kirliliğe ilişkin güncel durumu ile denizler ve havzalardaki kirliliği 5 farklı izleme sistemi çerçevesinde 7/24 takip edilerek riskli durumlar önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'i ilk uçuşuna hazırlıyor
21-22 Mayıs 2022'de Kayseri'de düzenlendi.
HÜRJET için protokol imzalandı
Savunma Sanayii Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında protokol imzalandı
HÜRJET Jet Eğitim Uçağı
Tasarımından üretimine kadar kalifiye insan kaynağı ve bilgi birikimi oluşturuldu. Türkiye için ilk kez AESA (elektronik taramalı) radarın özgün ve milli bir hava aracına entegrasyonu gerçekleştirilecek. Dijital fly-by-wire uçuş kontrol sistemi, uçuş kontrol bilgisayarı, active side stick ve eyleyici kontrolcüsü geliştirilmesi, eyleyici entegrasyonu ve ataletsel sensör sistemi milli imkanlarla geliştirilerek kabiliyet kazanımı sağlanacak. HÜRJET ile birlikte Iron Bird (Demir Kuş) test tesisi, mühendislik ve eğitim simülatörleri, yakıt test tesisi, kuş çarpma test tesisi, kanopi mekanizma dayanıklılık, çevresel kontrol sistemi ve aksesuar dişli kutusu gibi kabiliyetlerin ve tesislerin ülkemize kazandırılması sağlanacak. Bu durumda zaman ve maddi kazancın yanı sıra test verileri ve uçak tasarım verileri ülkemizde kalacak. Halihazırda ilk prototiplerin üretim çalışmalarının devam ettiği HÜRJET Jet Eğitim Uçağı projesi kapsamında mühendislik simülatör ve Virtual Reality (VR) Room gibi eğitim altyapıları kurulmakla beraber tasarım aktiviteleri boyunca kullanılacak. HÜRJET projesinin devreye girmesi ile 2070’e kadar silahlı kuvvetlerin envanterinde bulunması hedefleniyor. Böylece Milli Muharip Uçak başta olmak üzere 5’inci nesil savaş uçaklarını kullanacak olan pilotların yetiştirilmesi için yerli ve milli imkanlarla platform kullanıma alınacaktır.
HÜRJET Projesi başlatıldı
Jet Eğitim Uçağı ve Muharıp Uçak Kavramsal Tasarım Projesi Sözleşmesi İmzalandı