Terör İle Mücadele

Açıklama

Türkiye, kuruluşundan bugüne terör örgütlerinin sistematik saldırılarıyla mücadele etmektedir. PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerinin tüm saldırı girişimlerinin önlenmesi amacıyla kararlı adımlar atan Türkiye, hem ulusal sınırları içinde hem de sınır ötesinde terör örgütleriyle mücadelesini sürdürürken diğer yandan da uluslararası topluma terör örgütlerinin gerçek yüzünü ve hedefini göstermeye yönelik girişimlerde bulunmaktadır. Türkiye, terörle mücadelede son yıllarda ciddi bir başarı elde etmiştir. Terörün etkisi, ülkenin batısından doğusuna tüm sathında silinmiştir. Yıllar önce PKK'lı teröristlerin varlığından dolayı girilemeyen bölgeler, bugün vatandaşların doğa sporları ve turizmi için seyahat ettiği huzurlu bölgeler halini almış durumdadır. Yapılan çalışmalar ile Türkiye daha huzurlu ve güvenli bir hal almıştır. Dış ve iç kaynaklı, yıkıcı, bölücü ve her türlü tehdit ve terör olaylarını bertaraf ederek halkımızın sevgi, kardeşlik, barış, huzur, güven, birlik ve beraberlik içinde hiçbir korku ve endişe hissetmeden yaşamlarını sürdürmektedir.

Vizyon

Terör ile mücadelenin temel amacı toplumda huzurlu bir ortam sağlamaktır. Hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına saygılı görev anlayışı içinde, ülke genelinde terör suçlarının işlenmesine engel olmak, bu suçları işleyen terör örgütleri ve mensuplarıyla, bunlara yardım ve destek sağlayan, ilişki içinde bulunan veya terör suçu niteliğindeki suçlara karışan kişi ya da grupları yetkili yargı makamları önüne çıkarmak, terör örgütlerinin faaliyetlerini, eylemlerini, örgütsel yapılanmalarını, insan ve mali kaynaklarını, ilişkilerini, silah ve lojistik imkanlarını, legal ve illegal yayınlarını takip etmek, araştırmak, değerlendirmek, kayıt ve istatistiklerini oluşturmak; elde edilen verilerin analizlerine dayalı olarak mücadele prensipleri geliştirmek ve uygulamaya koymak, hizmetleri yürütülürken, ortaya çıkan sorunları aşmak ve mücadelenin önünü açmak için idari ve yasal düzenlemeler yapmaktır. İç güvenliğin korunmasında güven veren, etkin bir koordinasyon merkezi olarak toplumun huzurunu sağlamak terör ile mücadelemizin ana gayesidir.

MEDYA

01.01.2021 Referans

PKK Terör Örgütüyle Mücadele

PKK/PYD-YPG 2016 yılında 2.495 eylem yapmış, 2022 yılı ilk 9 ayı itibarıyla 95 eylem gerçekleştirmiştir. Terör örgütünün eylem kapasitesi son 6 yılda %96 oranında düşürülmüştür. Yurt içi terörist sayısı 120’ye kadar düşürülerek, 7 yılda yurt içi terörist sayısı %96 oranında azaltılmıştır. Tüm bu eylemler sayesinde terör örgütlerine katılım sayısı en az seviyeye indirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, bu kararlı mücadelesi ile terör örgütlerinden teslim olma eğilimini de artırmıştır. 2016’da 49, 2017’de 135, 2018’de 165, 2019’da 273, 2020’de 243, 2021’de 199 ve 2022’de 104 olmak üzere 2016’dan bugüne kadar toplam 1.168 teröristin örgütten koparak devlete teslim olması sağlanmıştır. PKK bir terör örgütüdür. Avrupa ülkelerinin çoğu, ABD, Kanada ve Avustralya gibi birçok ülkenin terör örgütleri listesinde yer almaktadır. AB'de PKK’yı 2004 yılında terör örgütü olarak tanımıştır. Ayrıca, NATO’nun çeşitli belge ve açıklamalarında PKK’ya terör örgütü olarak atıfta bulunulmaktadır. Eylemlerinde sivil, asker, polis, kadın, çocuk ayrımı gözetmemekte, tedhiş duygusu yaratmaya çalışmaktadır. Terör örgütü, haraç, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi faaliyetlerde de bulunmaktadır. PKK’nın çocukların kaçırılarak zorla silah altına alınması konusunda da suç dosyası kabarıktır. Terör örgütlerinin aynı zamanda örgütlü suç eylemlerinde bulundukları ve bu yolla terör finansmanı yoluna gittikleri hususunda PKK eylemleri somut örnekler sunmaktadır. Terör örgütünün söz konusu faaliyetleri bağımsız uluslararası raporlara da yansımış durumdadır. PKK, farklı kaynaklardan finansman sağlamaktadır. Çeşitli Avrupa ülkelerinde, örgüte karşı terörizmin finansmanı kapsamında devam eden soruşturma ve davalar mevcuttur. Bu soruşturmalar, PKK’nın örgütlü suç eylemlerini de ortaya koymaktadır. 14 Ekim 2009 tarihinde, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi, örgütün üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan, Ali Rıza Altun ve Zübeyir Aydar’ı önemli yabancı uyuşturucu kaçakçıları olarak belirlemiştir. Aynı ofis, 20 Nisan 2011 tarihinde ise, örgütün kurucularından Cemil Bayık ve Duran Kalkan ile birlikte bazı diğer üst düzey üyelerini, Yabancı Uyuşturucu Çetelerini Belirleme Yasası çerçevesinde Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçıları olarak ilan etmiştir.

01.01.1970 Referans

FETÖ İle Mücadele

Terör örgütü; mensupları aracılığıyla kamu kurumları üzerinden elde ettiği gücü devletin tüm anayasal kurumlarını kontrol ederek, örgüt elebaşı tarafından ortaya konulan siyasal, ekonomik ve toplumsal düzenli oligarşik özellikler taşıyan bir grup vasıtasıyla hayata geçirme hedefi doğrultusunda askeri darbe girişiminde bulunmuştur. Cumhurbaşkanımızın liderliği, siyasi partilerimizin kararlı duruşu ve milletimizin cesaretiyle hain darbe girişimi tarihin çöplüğündeki yerini almıştır. 15 Temmuz Hain Darbe Girişiminden sonra FETÖ ile mücadele giderek artan bir kabiliyetle devam etmektedir. Büyük bir dikkat ve özveriyle örgütün kripto yapıları deşifre edilmekte, karmaşık örgütsel yapısı gün yüzüne çıkarılmaktadır. Yeniden yapılanmaya ilişkin tüm faaliyetleri takip ve tespit edilerek, örgütün taban oluşturmaya yönelik girişimleri akamete uğratılmaktadır. Firari terör örgütü mensuplarının ve yurt dışındaki yapılanmaların sosyal medya manipülasyonları takip edilerek ülkemizi dışarıdan karıştırma hevesleri kursaklarında bırakılmaktadır. FETÖ, tüm yönleriyle ve tehditleriyle bir bütün olarak analiz edilerek, küresel çaptaki bu tehditle mücadelemiz, her geçen gün artan operasyonel ve istihbari çalışmalarla, yurt içi ve yurt dışında kararlılıkla sürdürülmektedir.

01.01.1970 Referans

Entegre Sınır Güvenliği

AB fonlarıyla desteklenen proje kapsamında kurulacak 341 kulenin 91’i batı, 250’si ise doğu sınırlarımızda olacaktır. Tedarik edilecek elektro optik kuleler ile 1.182 km’lik doğu sınırımızın yaklaşık 740 km’si (%63’ü) ile 472 km’lik batı sınırımızın yaklaşık 350 km’sinde (%74’ü) gözetleme imkanı sağlanacaktır. Ülkemizin batı sınırlarında sınır gözetleme imkanlarının geliştirilmesi amacıyla AB Projesi ile 57 Zırhlı Gözetleme Aracı tedarik edilerek 2020 yılında hudut birliklerimize teslim edilmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla güvenlik duvarı ve elektro optik sınır gözetleme çalışmalarına ek olarak kara sınırlarımızda aydınlatma sistemlerinin kurulumuna yönelik faaliyetler yürütülmektedir. Kara sınırlarımızda bugüne kadar 620 km aydınlatma sisteminin kurulumu tamamlanmıştır. Aydınlatma sistemine kamera ve termal algılayıcı sistemlerinin ilave edilmesi sayesinde hudut birliklerimizin gözetleme imkan ve kabiliyeti artırılmıştır. Entegre Sınır Güvenliği çalışmalarında 2006 yılında başlatılan Güvenlik Yolları projesi kapsamında; 39 ilimizde 415 proje programa alınmıştır. Planlanan 4.377 km yolun 3.845 km’si (%87,8) tamamlanmıştır. Bugüne kadar 2 milyar 851 milyon 533 bin 566 TL ödenek tahsis edilmiştir.