Türkiye’nin ihracatçı firmalarının ürün ve iletişim dahil her türlü bilgilerinin bulunduğu envanterinin dijital ortama taşınması ile farklı ülkelerde yer alan ithalatçılar için tek bir platformda ulaşılabilir olması amaçlanmaktadır. Özellikle 100 bin ile 1 milyon ABD doları diliminde ihracat yapan firmalarımızın dijital alt yapılarını kuvvetlendirecek bu platform ile ihracatçıların WEB 2 modellerin yanı sıra WEB üzerinden de sipariş almaları için çalışmalar yapılmaktadır.
İhracatçılarımızın dijitalleşme sürecini yapılıp biten değil süreklilik arz eden hareketli bir hedef olarak görmesine yardımcı olunması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda ürünlerin listelenmesi ve içeriklerin hazırlanması konusunda da SEO dahil dijital pazarlamaya yönelik her türlü destek sunulabilecektir.
Türkiye E-İhracat Platformu
Türkiye’nin ihracatçı firmalarının ürün ve iletişim dahil her türlü bilgilerinin bulunduğu envanterinin dijital ortama taşınması ile farklı ülkelerde yer alan ithalatçılar için tek bir platformda ulaşılabilir olması amaçlanmaktadır. İhracatçı sayımız 100 binlere ulaşmış olsa da ihracatın %99’u 45 bin ihracatçı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu 45 bin dilimin ilk üçte biri, 1 milyon ABD doları üzerinde ihracat gerçekleştirerek genel ihracatın %92’sini oluşturmakta iken; diğer üçte ikilik kesim 100 bin ila 1 milyon dolar arasında ihracat ile toplamdan kabaca %7 oranında bir pay almaktadır. Bu veriler ışığında, ilk kesim kısmen ihracat altyapısını oluşturmuş olsa da diğeri ihracatçıların altyapılarının istenilen seviyede olmadığı değerlendirilmektedir. Özellikle 100 bin ila 1 milyon ABD doları diliminde ihracat yapan firmalarımızın dijital altyapılarını kuvvetlendirecek bu platform ile ihracatçıların WEB 2 modellerin yanı sıra WEB üzerinden de sipariş almaları amaçlanmaktadır. İhracatçılarımıza dijital platform ile dünyanın her yerinden ithalatçının tek noktadan, ulaşılabilir kılınması, ürünlerini listeleme ve siparişe sunma konusunda WEB3 veya trend ismi ile metaverse gibi imkanlara, bu platform vasıtası ile sahip olmaları, ayrıca bu platformun verileri depolayacağı bulut sistemlerle uyumlu, verileri makine öğrenmesi/yapay zekâ ile işleyerek algoritmalar ile ihracatçılara ve müşterilere yönelik yeni çözümlere ulaşabilmeleri amaçlanmaktadır. Özellikle ihracatımızı taşıyan ilk 45.000 şirketin ve ihracat gerçekleştiren diğer şirketlerimizin platformda yer almasının önemli olduğu değerlendirilmektedir. Kurulacak platformda öncelikli sektör yaklaşımı yerine bütüncül bir yaklaşım benimsenecek ve ihracat yapmak isteyen ve gerekli şartları sağlayan şirketlerimize açık olacaktır. Platformun 2023 yılında hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Platform sayesinde, ihracatçılarımızın dijitalleşme sürecini yapılıp biten değil süreklilik arz eden hareketli bir hedef olarak görmesine yardımcı olunması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, ürünlerin listelenmesi ve içeriklerin hazırlanması konusunda da SEO dahil dijital pazarlamaya yönelik her türlü destek sunulabilecektir. Kullanıcı dostu tasarımı ve sunacağı hizmetlerin içeriği ile ihracatın ilk noktası olacak bu platformun, dünya örneklerinde olduğu gibi ileride blokzincir dahil yeni nesil teknolojilerin de kullanılabileceği kağıtsız dış ticaret işlemlerinin başladığı örnek bir proje olacağı değerlendirilmektedir.
Kolay İhracat Platformu
Birçok farklı kaynakta bulunan bilgilere firmalarımızın ve vatandaşımızın ulaşması ihracatı zorlaştırıcı bir faktör olarak görülmüştür. Girişimcilerimizin ihracat yapmaya ilişkin ihtiyaç duyacağı bilgilere tek bir platformdan ulaşmasını mümkün kılan “Kolay İhracat Platformu (KİP)” ile ihracatçılarımızın yeni pazarlara açılmalarını ve mevcut pazarlardaki paylarını artırmaları amaçlanmaktadır. Kolay ihracat platformuna bireysel ve kurumsal olmak üzere iki tür giriş yapılmaktadır. Kurumsal girişin öncelikle MERSİS'te kayıtlı firma yetkilisi tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kurumsal giriş için firmanın MERSİS’te kayıtlı olması gerekmektedir. Daha sonra bu kullanıcı, “İhracat Kokpiti” modülünde ayarlar bölümünden şirket adına farklı kullanıcıları yetkilendirebilmektedir. Kolay İhracat Platformu’nda yer alan “Akıllı İhracat Robotu”na ihracatı gerçekleştirmek istenen ürünün GTİP numarası belirtilerek, en uygun pazara erişebilmek mümkündür. Robot bu önerileri, ulusal ve uluslararası kaynaklardan elde edilen, seçili ürün özelindeki binlerce satır bilgiyi yapay zekâ teknolojisi ile hesaplayarak sunmaktadır. Ayrıca "pazara giriş haritası" modülüyle, ürün bazında seçilebilecek ülke esas alınarak o ülkeye ihracat gerçekleştirmek istendiğinde göz önünde bulundurulması gereken hususlara ilişkin detaylı bilgi de görülmektedir. Bu kapsamda, ilgili ülkenin genel sosyoekonomik göstergeleri, stratejik pazara giriş kriterleri, hedef pazarda diğer ülkelerin pazar payları ve büyüklüklerine ilişkin bilgiler ile vergi oranları/tarife dışı önlemler ve firmalarımızın en çok ihtiyaç duyduğu bilgilerden birisi olan alıcı bilgileri gibi çeşitli bilgilere ulaşılabilmektedir. Ayrıca, ‘Ülkeler’ sayfasından da ilgilenilen ülke seçilerek, ilgili ülkedeki dış ticaret istatistiklerine, rakip ülkelerin pazar paylarına, o ülkeye ihracat yapılabilecek sektör/ürün önerilerine, pazara giriş şartlarına ilişkin detaylı bilgi ve yurt dışı teşkilatımız bünyesinde görev yapan Ticaret Müşavirlerimizin/Ataşelerimizin iletişim bilgileri gibi çok geniş kapsamlı bilgiye ulaşılması mümkündür. Sektör sayfalarında firmalar tarafından, sektörüne özel gelişmeleri, o sektöre yönelik küresel ve ülkemizin ticaret verileri görülebilmekte, sektör özelinde kapsamlı ve güncel bilgilere erişilmektedir. Platform, firmaları sadece dünyaya açmakla kalmayıp “AskTürkiye” aracılığıyla yurt dışından ithalatçıların da firmalarımıza ulaşmalarını sağlamaktadır. Firmalar platform aracılığıyla kendilerine ait bir sayfa oluşturarak ürünlerini sergileyebilmekte ve bu yolla ithalatçılarla iletişim kurabilmektedir.
Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) Projesi
Sözleşmeye taraf ülkeler arasında eşya ticaretinin daha hızlı ve daha düşük maliyetli şekilde yapılabilmesi, ulusal eşya transitinde de bunlara ek olarak gümrük idareleri arasında kağıt beyanname sirkülasyonunun ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Sistem, eşyanın hareketinin başladığı ülke gümrüğünde verilen beyanname ve teminatın hareketin devam ettiği ve bittiği diğer ülkelerde de geçerli olması ilkesine dayanmaktadır. Sözleşmeye taraf ülkeler (AB ülkeleri, Türkiye, Sırbistan, Makedonya, Birleşik Krallık, İsviçre, İzlanda, Ukrayna) arasında eşya transiti anılan sözleşme hükümlerine göre yürütülmektedir. Sistemden taşımacılık ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalar yararlanabilmektedir. Ayrıca koşulları sağlayan ticaret erbabı sistem kapsamında uygulanan çeşitli basitleştirmelerden faydalanmaktadır. İhracatımızın %55’ini gerçekleştirdiğimiz Avrupa ülkelerinin de dahil olduğu 36 ülke ile uçtan uca entegre bir sistem olan “Ortak Transit Sistemi” sayesinde, özellikle ihracat olmak üzere gerek ulusal gerekse uluslararası tüm eşya taşımaları ilave hiçbir belgeye gerek kalmaksızın gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.
Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS)
MERSİS’in amacı tüm ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesi, tescil ve ilan edilen içeriklerin elektronik ortamda depolanması ile kurumların ticaret şirketi ve ticari işletmelere ilişkin ihtiyaç duydukları bilgilerin tek noktadan sunulmasıdır. MERSİS ülkemizdeki e-dönüşüm sürecinin en önemli projelerindendir. MERSİS kamu kurumlarınca tutulan bilgi sistemleriyle (MERNİS, KPS, UAVT, Gelir İdaresi Başkanlığı Sistemi, SGK, TAKBİS, TÜRKSAT, Noterler Birliği) entegre bir biçimde çalışmaktadır. Ayrıca, halihazırda 48 farklı kuruma veri paylaşım hizmeti verilmektedir. MERSİS tarafından sunulan altyapı sayesinde ticaret sicili müdürlükleri şirket kuruluşlarında tek temas noktası haline getirilmiş ve ticaret sicili işlemlerinde kolaylık ve maliyetlerde önemli ölçüde düşüş sağlanmıştır. Ülkemiz genelindeki ticaret sicili müdürlüklerinde kullanılmaktadır ve tüm ticaret sicili işlemleri MERSİS üzerinden elektronik ortamda yürütülmektedir. MERSİS’te ülkemizde kurulu bulunan yaklaşık 2.200.000 ticaret şirketi, ticari işletme ve bunların şubelerinin ticaret sicili işlemleri gerçekleştirilmektedir. Gelinen aşamada MERSİS kullanıcı sayısı 2.011.660’e ulaşmıştır. MERSİS’te yıllık ortalama 600.000 tescil işlemi kayıt altına alınmaktadır. MERSİS üzerinden yıllık ortalama 150.000 adet e-imzalı belge talebi karşılanmakta ve yıllık ortalama 600.000 ilan elektronik ortamda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesine gönderilmektedir. Yine MERSİS’te, dış kurumlarca yapılan yıllık ortalama 400.000.000 veri sorgulamasına cevap verilmekte olup, bu sayılar sürekli olarak artmaktadır.