Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldıkları törenle hizmete alındı. Projenin ilk etabında yıllık 16 milyar metreküp gaz taşınmıştır. Bunun 6 milyar metreküplük bölümü Türkiye’de kullanılmaktadır. Kalan 10 milyar metreküp gaz 2020 yılından itibaren Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa’ya taşınmaktadır. İstanbul’da 6 Kasım 2022’de düzenlenen II. Türkiye-Azerbaycan Enerji Forumu’nda TANAP’ın kapasitesinin iki katına çıkarılması hususunda çalışmalara başlanmıştır.
Türkiye’nin enerji arz güvenliğine ve enerjide merkez ülke olma vizyonuna katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Yılın Projesi Ödülü
Peer Mükemmellik Ödülleri
2020 GBO Ödülleri (Global Business Outlook)
World Commerce & Contracting, Innovation and Excellence Ödülleri
TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni
Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR) Mükemmellik Ödülü
Uluslararası CSR Mükemmellik Ödülleri, ayrıcalıklı konumunu kullanarak çalışanlarına, topluluklara, müşterilerine, tedarikçilerine, çevreye ve hassas gruplara yardım etmeye çalışan itinalı şirketlere veriliyor. Bağımsız bir jüri olan ve dünya çapında saygı duyulan Green Organisation’ın sahibi olduğu ve yürüttüğü ödül programında, kamu hizmeti alanında en başarılı projeler değerlendiriliyor. TANAP, 25 Kasım 2019 tarihinde Londra’da, Westminster Sarayı Parlamento Binasında düzenlenen CSR Dünya Liderleri Törenine "CSR Dünya Lideri" seçilerek davet edildi.
Topluluk Ödülü
Yeşil Dünya Ödülleri
IBA (Uluslararası İş Ödülü)
PR Daily Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri
Avrupa Mükemmellik Ödülleri
Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)
TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçerek Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulmaktadır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanan TANAP, ülkemizin ve Avrupa Birliği’nin doğal gaz arz güvenliğine ve çeşitliliğine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Azerbaycan doğal gazını Türkiye ve Avrupa’daki alıcılara güvenilir ve maliyet etkin şekilde iletebilmek amacıyla yüksek taşıma kapasitesine sahip bir doğal gaz boru hattını, uluslararası kalite, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal ve çevre standartlarına uygun şekilde inşa etmek ve işletmek misyonuyla faaliyetlerini yürüten TANAP, Azerbaycan’ın Avrupa Birliği ile mevcut iktisadi ve siyasi iş birliğinin daha da gelişmesine katkı sağlarken Azerbaycan’ı Türkiye’nin ikinci büyük gaz tedarikçisi ve Avrupa Birliği’nin yeni gaz tedarikçisi konumuna getirmektedir. TANAP, Türkiye ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğini arttırarak, Azerbaycan, Türkiye ve AB’yi birbirine daha da yaklaştırmakta ve sunduğu potansiyelle dünya enerji jeopolitiğini yeniden şekillendirmektedir. TANAP bu özelliği ile gelecekte planlanacak enerji projelerine de bir ilham kaynağı olmaktadır.