Yusufeli Barajı 275 metrelik yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı, çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde ise Dünyanın beşinci en yüksek barajıdır. Baraj; DSİ Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Çoruh Vadisi Projesi’nin en önemli yatırımlarından biridir.
Barajda üretilecek yıllık 1 Milyar 888 Milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji ile 2,5 Milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak, ülkemizin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi %2 oranında artacaktır. Yusufeli Projesi kapsamında “Yeniden Yerleşim” çalışmaları ile eski yerleşim yerine nazaran daha modern bir şehirleşmeye sahip ve birçok yönüyle örnek teşkil edecek yeni yerleşim yerleri kurulmuştur.
Su tutma
Baraj gövdesi beton imalatları tamamlandı
1 milyonuncu metreküp beton döküldü
Baraj gövdesi kazı ve destekleme çalışmaları başladı
Nehir derivasyonu gerçekleşti
Yusufeli Barajı ve HES
Çift eğrilikli ince kemer baraj tipinde inşa edilen Yusufeli Barajı, inşaat süresince gerek hatırı sayılır yüksekliği gerekse sıra dışı inşaat çalışmalarıyla dikkat çekmiştir. Doğu Karadeniz bölgemizin zorlu coğrafi şartlarının had safhaya ulaştığı bu mevki, inşaat çalışmalarını çetin bir süreç haline getirmiştir. Baraj inşaatında çalışacak iş makinaları, son derece kısıtlı ulaşım imkânları sebebiyle iki yamaç arasına gerilmek suretiyle tesis edilen vinç sistemiyle görev yerlerine taşınmıştır. Yusufeli Barajı tamamlandığında, 275 metre gövde yüksekliğine ve 490 metre kret (baraj gövdesinin en üst kotu) uzunluğuna sahip devasa bir yapı ortaya çıkmıştır. Böylesine büyük bir gövdeyi oluşturmak için beton bloklar halinde dökülmüştür. Böylelikle meydana gelebilecek bir deformasyonun tüm yapıyı etkilemesinin önüne geçilmiştir. Yusufeli Barajı ve HES, Artvin ilinin 70 km güney batısında, Yusufeli ilçe merkezinin 15 km yukarısında yer almaktadır. Bu tesiste üretilecek yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji, Ülkemiz enerji sistemine verilecek, vatandaşlarımızın tamamı bu projeden faydalanacaktır. Ayrıca Yusufeli Barajı göl sahasında kalacak olan Yusufeli ilçesi için yeni bir yerleşim yeri inşa edilmektedir. Yeniden yerleşim çalışmaları ile eski yerleşim yerine nazaran daha modern bir şehirleşmeye sahip ve birçok yönüyle örnek teşkil edecek yeni yerleşim yerleri kurulmaktadır. Barajda üretilecek yıllık 1 Milyar 888 Milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji ile 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak, ülkemizin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi %2 oranında artacaktır.
Temel atıldı
Çoruh Havzası Master Planı hazırlanmıştır
Etüt çalışmaları tamamlandı
Çoruh Havzası’nda ilk çalışmalar akım ölçümleri ile başlamıştır